Vés al contingut principal

Promoció de Carreres Duals Saludables en l'Esport amb el projecte I+D HeDuCa

23 març 2021
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El projecte I+D HeDuCa, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, compleix el seu segon any de desenvolupament aprofundint el coneixement sobre la compaginació saludable de l'esport amb els estudis o la feina.

Projecte HEDUCA Promoció Carrera Dual

Els resultats versaran sobre les variables psicològiques que afavoreixen l'afrontament de transicions d'esportistes talentosos, les competències que afavoreixen l'ocupació i ocupabilitat d'esportistes i exesportistes, i el paper d'entrenadors / es i famílies en les diferents etapes de desenvolupament de l'esportista

El projecte HeDuCa pretén conèixer com és el desenvolupament de la carrera dual d'esportistes de diferents nivells competitius dins de l'Estat Espanyol. Particularment se centra en les transicions de junior a sènior i la retirada esportiva, aprofundint en les variables psicològiques que influeixen en aquests períodes tan importants del / la esportista, així com la influència d'actors rellevants de l'entorn com són les famílies i entrenadors. Aproximadament més de 2500 persones participaran en el projecte, entre esportistes, famílies i cossos tècnics, de diverses comunitats autònomes de país.

L'equip està integrat per 26 investigadors/es experts/es en psicologia de l'esport i carrera dual, de vuit institucions tant esportives com acadèmiques, de cinc comunitats autònomes (Catalunya, Com. Valenciana, Galícia, Madrid i Múrcia ) i un país estranger (Anglaterra). Les institucions varien entre: centres d'alt rendiment, universitats, federacions i clubs esportius professionals. El projecte està finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats durant el període 2019-2022. És coordinat des de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) pel Grup d'Estudis en Psicologia de l'Esport (GEPE), sent els seus investigadors principals el Dr. Miquel Torregrossa Álvarez i el Dr. Yago Ramis Laloux.

Els resultats del projecte permetran tenir un major coneixement de les variables psicològiques que afavoreixen l'afrontament de transicions d'esportistes amb talent. A més, permetran conèixer aquelles competències que afavoreixen l'ocupació i ocupabilitat d'esportistes i exesportistes, així com el paper d'entrenadors/es i famílies en les diferents etapes de desenvolupament de l'esportista des de júnior fins a la transició a una carrera professional alternativa.

Aquest és un projecte nacional fruit de l'experiència i d'una llarga trajectòria en la participació en diferents projectes europeus sobre Carreres Duals (e.g., GEES, B-WISER). A més, de forma paral·lela, el GEPE col·labora en el projecte Erasmus+ Dual Careers for Mental Health (DC4MH) coordinat per la Vrije Universiteit Brussel i en el qual participen 10 institucions de sis països diferents (Bèlgica, Dinamarca, Itàlia, Eslovènia, Suècia i Espanya ). Aquest projecte busca optimitzar els serveis de suport a la salut mental que ofereixen les organitzacions europees als esportistes d'elit desenvolupant una carrera Dual, amb l'objectiu de facilitar una combinació d'esport d'alt rendiment i educació més saludable.

Dins de