Go to main content
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut d'Història de la Ciència

La nova seu de la Fundació Joan Oró posa al descobert el llegat del científic

20 Jan 2022
Share via WhatsApp Share via e-mail

El llegat del científic Joan Oró ja té nova seu. El nou espai servirà per catalogar tota la seva documentació, fer exposicions i ponències. Materials de la NASA, meteorits i documentació ajuden a entendre la rellevància d'un dels investigadors més importants sobre de l'origen de la vida.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/la-nova-seu-de-la-fundacio-joan-oro-posa-al-descobert-el-llegat-del-cientific/video/6159176/?ext=SMA_WP_F4_CE24_

La catalogació de part de l’arxiu de l’astro-biòleg català Joan Oró es va realitzar dins del marc del projecte de recerca Modern Science, Technology and Medicine (19th and 20th century), finançat per l’Agència de Gestiò de Recursos Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya (2017 SGR 00138). Es va convocar una plaça de Tècnic/a especialista de Suport a la recerca que va ser guanyada per Violeta Ruiz Cuenca, doctora en Història de la Ciència per la UAB. El contracte fou de temps complet (juliol-setembre de 2021) i el treball fou supervisat per Xavier Roque.

JoanOro_IHC

Joan Oró Florensa va néixer el 26 d’Octubre de 1923 a la Bordeta, Lleida. Fill d’una família de flequers, des de petit es va mostrar interessat pel paper de la humanitat a l’univers. És llicencià en Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona el 1947. L’any 1952 emigrà als Estats Units i el 1956 es doctorà en bioquímica al Baylor College of Medicine de Houston. L’any 1955 ingressà a la Universitat de Houston, i el 1963 en va ser nomenat catedràtic. La seva tesi doctoral estudiava el metabolisme de l’àcid fòrmic en els teixits animals.

Una de les seves contribucions més importants fou el 1959, quan va aconseguir sintetitzar adenina, un component dels àcids nucleics, molècules transmissores de l’herència biològica a partir d’àcid cianhídric i amoníac en una solució aquosa.

A partir del 1963 va col·laborar en diversos projectes d’investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol·lo per a l’anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking per al desenvolupament d’un instrument per a l’anàlisi molecular de l’atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.

Va tornar a Catalunya l’any 1980 per col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l’estudi de fonts alternatives d’energia. Va ser diputat de CiU per Lleida al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor en temes científics del president de la Generalitat. Les condicions que el país li oferia no li permetien fer una recerca de qualitat i va tornar a Houston, fins a la jubilació, el 1994.

Va morir a Barcelona el 2 de Setembre de 2004. Incinerat al Cementiri de Montjuïc, les cendres foren portades al cementiri de les Borges Blanques (Lleida).

Within