Laura Reixach analitza el sistema Nutriscore d'etiquetatge nutricional frontal

Jornada 'Informació Nutriscore: Preparats per a l'etiquetatge nutricional frontal'

A la primera jornada online organitzada pel Fórum de Normes Alimentàries QSA de l'Escola, Laura Reixach, membre del seu comitè assessor i professional de la indústria alimentària, va oferir una ponència per analitzar el sistema d'etiquetatge Nutriscore, els seus fonaments, com classificava els aliments, i quines consideracions calia tenir presents a l'hora d'implantar-se al nostre país. La sessió va ser seguida per més de 70 persones en línia. 

04/12/2020

Segons l'estudi Aladino 2019, l'obesitat infantil és un greu problema socioeconòmic, amb xifres alarmants, i que fa palès una mala nutrició dels nens i nenes d'Espanya. La prevalència de sobrepes en la població infantil, de 6 i 9 anys, assoleix gairebé el 24%, i la d'obesitat, un 17,3%.

El Ministeri de Consum, del qual depèn orgànicament en l'actualitat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), va anunciar que el sistema d'etiquetatge Nutriscore, d'informació nutricional frontal, i voluntari, entraria en vigor en el primer quadrimestre de 2021 a Espanya, a l'espera que la normativa europea decideixi sobre la seva obligatorietat.

Laura Reixach Ribas, Senior Technician of Quality Assurance and Regulatory Affairs de Frit Ravich,i membre del Comitè Assessor del Fòrum de Normes Alimentàries QSA-EPSI FUAB, va oferir la primera ponència d'aquest grup d'opinió, en obert, per analitzar diversos aspectes de la situació actual del sistema Nutriscore, en referència als avanços per la seva implementació al nostre país i a la resta de la Unió Europea, el marc legislatiu que el regularà, la seva base científica, i quins seran els aspectes pràctics de la seva aplicació.

També va realitzar una aproximació de com classificava aquest sistema els aliments, i quines problemàtiques i confusions podia generar el Nutriscore al consumidor final, si no s'informava adequadament de com s'havia calculat la lletra i color corresponent de cada producte processat envasat, en funció dels seus nivells de nutrients i elements desfavorables (sucres, àcids grassos saturats, sal, calories), i dels favorables o més sans (fruits,lleguminoses, fibres, proteïnes,etc). que contenia l'aliment a la venda

En el webinar també van intervenir Montserrat Iglesias-Lucía, Directora de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral, i Juan Ramón Hidalgo, Director del Fòrum de Normes Alimentaries QSA, i Coordinador del Màster en Gestió de la Qualitat i la Seguretat Alimentària i el Postgrau en Dret de la Qualitat i la Seguretat Alimentària.

La jonada de reflexió va ser seguida en línia per més de 70 assistents, que alguns van intervenir en el tram final de l'acte traslladant les seves preguntes i aportacions a la ponent convidada.

Podeu veure tota la jornada, reproduïnt el vídeo que trobareu a l'inici d'aquesta pàgina.