Innovació i prevalença de les softskills al Security Fòrum 2022

Estand del Security Forum 2022

L’EPSI ha presentat novament la seva oferta formativa a la fira, celebrada l’1 i 2 de juny al CCIB de Barcelona. S’han congregat empreses i organitzacions per mostrar i debatre solucions a reptes com la ciberseguretat, però també la importància d’aspectes com la comunicació i el lideratge.

03/06/2022

Una vegada més, l’EPSI ha acudit a la fira de la seguretat més important de Catalunya, el Security Fòrum, celebrat els dies 1 i 2 de juny al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB).

El centre ha informat i assessorat als diferents professionals i representants d’empreses que s’han acostat a l’estand. Professors i estudiants han resolt els dubtes dels assistents sobre el Grau en Prevenció i Seguretat Integral (presencial i online), i l’oferta de màsters, postgraus i cursos d’especialització.

Els assistents han pogut conèixer totes les habilitacions professionals que atorga el Grau, entre les quals tècnic/a superior en prevenció de riscos laborals, estudis com la Criminalística o la Instrucció d’Unitats Canines de Treball, i el ventall de cursos meritoris per a les oposicions i reconeguts per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. 

En general, les persones interessades han demanat informació per formacions com el Curs Superior de Gestió i Dret de la Seguretat -que habilita com a Director/a i Cap de Seguretat-, i el Curs en Pilots i Operadors de Drons en Seguretat i Emergències, que s’està adaptant a la nova normativa europea per a la pròxima edició d’octubre.

L’esdeveniment també és un espai de trobada amb alumni de l’Escola però també amb representants d’empreses del sector; a les quals s’ha assessorat sobre com captar talent EPSI mitjançant ofertes laborals o de pràctiques, o com sol·licitar plans a mida per a formació in-company.

El Security, escenari d'innovació en prevenció i seguretat

A la fira s’han mostrat les últimes tecnologies i avenços en l’àmbit de la seguretat, destacant la presència d’empreses i organitzacions de ciberseguretat, prevenció i control d’incendis, integració de sistemes, control d’accessos, etc. 

El Congrés Security Fòrum s’ha centrat enguany en la ciberseguretat, i s’ha debatut sobre temes com el metavers, la ciberguerra, la seguretat al núvol, la desinformació o els certificats digitals, entre d’altres; amb la participació dels directors de seguretat de divisions territorials i corporacions com Inditex España, Arco Mediterráneo de Telefónica o Renfe.

Per a Montserrat Iglesias-Lucía, “el món de la seguretat està canviant i la pandèmia ha accelerat el procés de complementar la seguretat física amb la ciberseguretat”. Això fa que es necessiti seguir “ampliant” el coneixement del/la prevencionista. “Ignorar aquesta realitat seria negar una resposta eficaç als riscos que s’estan produint actualment”, afirmava la directora de l’EPSI.

Montserrat Iglesias-Lucía durant el Congrés Security Fòrum

La directora de l'EPSI, Montserrat Iglesias-Lucía, durant la seva intervenció al Congrés Security Fòrum 2022.

Les softskills, un reclam per als professionals del sector

Entre les novetats d’enguany, l’EPSI ha reforçat al currículum del Grau en Prevenció i Seguretat Integral la presència de les softskills, que són habilitats socials, comunicatives i emocionals respecte les hardskills o competències tècniques o acadèmiques.

Segons la directora, les softskills són actituds cada cop més exigides no només al mercat laboral, sinó també pel conjunt de la societat; oferint “una visió més humana de la seguretat” amb capacitats comunicatives i d’empatia. En aquest sentit, el centre ha llançat aquest any el Curs en Lideratge a les Organitzacions de Seguretat, de la mà de Cristina Manresa, comissària de Mossos d’Esquadra. 

En aquest sentit, Montserrat Iglesias-Lucía també va oferir la ponència “La comunicació com a element estratègic de la seguretat” al darrer dia del Congrés Security Fòrum. La directora va fer èmfasi en la importància de tenir un bon discurs comunicatiu amb l’usuari, ja que s’alimenta de la part més tècnica però també de la capacitat d’empatitzar.

Al Congrés també hi va participar com a presidenta de l’Observatori Dona i Seguretat, on es va presentar l’últim informe I Estudi Dona i Seguretat, juntament amb Paloma Velasco, Anna Aisa i la docent Cristina Manresa.