Espais Crítics ret homenatge a l'obra i el compromís de Neil Smith

Capitalisme global i processos de regeneració urbana. Homenatge a Neil Smith
La figura de Neil Smith (1954-2012), influent geògraf i activista que va dedicar el seu anàlisi al desenvolupament d'un capitalisme global i desigual, serà homenatjada al col·loqui internacional que organitza el grup de recerca i activisme Espais Crítics del 14 al 16 de setembre, al MACBA.

09/09/2015

El grup de recerca i activisme Espais Crítics, que integra investigadors de, entre d'altres, la UAB, la UB i la UOC, organitza el col·loqui internacional "Capitalisme global i processos de regeneració urbana. Homenatge a Neil Smith", que tindrà lloc a l'auditori Meier del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA, Plaça dels Àngels, 1) els propers dies 14, 15 i 16 de setembre.

El col·loqui ret homenatge a la figura de l'influent geògraf Neil Smith (1954-2012) tot debatent temes vinculats a la gentrificació i la regeneració urbana des d'una perspectiva crítica. Hi participaran ponents de gran projecció internacional i s'hi presentarà una trentena de comunicacions. Es presentarà també el volum 6 de la col·lecció Espacios Críticos (Icaria Editorial) dedicat precisament a l'estudi de la trajectòria i l'obra de Smith. I, el dia 16, es farà un recorregut pel barri del Raval guiat per moviments socials del barri.

Una figura influent i implicada

Neil  Smith va ser un geògraf escocès establert als Estats Units que va tenir una enorme influència en la disciplina geogràfica i en les ciències socials en general gràcies als seus treballs sobre l'avenç del capitalisme global, a les seves teoritzacions sobre l'espai i el desenvolupament capitalista desigual i a les seves denúncies contra les estratègies del capital en els processos de regeneració i gentrificació urbana. Les seves propostes teòriques i empíriques són sovint utilitzades en estudis realitzats arreu del món i la seva militància i activisme en molt diversos fronts és un referent de compromís i implicació per als científics socials.

La figura de Smith serà evocada a la sessió plenària del 14 de setembre, que començarà a les 18 h. Maria Dolors García Ramón, professora del Departament de Geografia de la UAB, oferirà la ponència "Recordando a un amigo: Neil Smith en Cataluña". Tot seguit, els professors de la Universidad de La Laguna Luz Marina García i Fernando Sabaté, autors del sisè volum d'Espacios Críticos, pronunciaran la conferència "Neil Smith: un proyecto geográfico contra el capitalismo". A continuació, Tom Slater, de la University of Edinburgh (Regne Unit), parlarà de "Revanchism, Stigma and the Production of Ignorance: Housing Struggles in Austerity Britain".

El dia 15, una nova sessió plenària tindrà lloc a les 18 h amb dues intervencions. Eric Clark, de la Lunds Universitet (Suècia), oferirà la xerrada "Making rent gap theory not true" i, tot seguit, Don Mitchell, de la Syracuse University (EUA), pronunciarà la ponència "Men Streets: Capital, Class Struggle and the City".

Pel que fa a l'itinerari pel Raval del dia 16, es desenvoluparà de 10 a 14 h i hi haurà tres recorreguts: "De la fábrica al apartamento turístico", "Urban regeneretions plans in the Raval neighbourhoud" i "Del Plan Cerdà a la Rambla del Raval". Tots tres finalitzaran a l'Àgora Juan Andrés Benítez, on tindrà lloc una trobada amb col·lectius activistes del barri.

Pensament espacial crític

El grup Espais Crítics està coordinat per Núria Benach, professora del Departament de Geografia Humana de la UB, i Abel Albet, professor del Departament de Geografia de la UAB. Es dedica a la promoció del debat i la difusió de conceptes innovadors en la reflexió contemporània sobre la societat i el territori des d'una perspectiva pròpia del pensament espacial crític. Tot i que el pensament espacial és central en la disciplina geogràfica, també és objecte de moltes aproximacions des de l'antropologia, la sociologia, el planejament territorial, la història, l'arquitectura, els estudis culturals, etc. Per això, el grup està explícitament obert a la col·laboració amb investigadors d'altres disciplines i obert també a l'anàlisi i incorporació al debat d'idees i conceptes produïts en una diversitat de disciplines socials.

Més informació: Capitalisme global i processos de regeneració urbana. Homenatge a Neil Smith