Cantem a Sant Jordi

Sant Jordi Palau de la Generalitat

Un Sant Jordi no volgut. Un Sant Jordi a casa. Un oxímoron per a una festa de carrer. Que cadascú s'uneixi al cant. Tothom el pot taral·lejar en veu baixa, sàpiga cantar o no. Ens escoltarem nosaltres sols

23/04/2020

Avui, diada de Sant Jordi aturem momentàniament els textos relacionats amb la situació actual d’epidèmia i dediquem l’espai a Sant Jordi. Un del dies més significatius en la nostra tradició cultural i per a la nostra identitat. Ho fem convidant-vos a escoltar una peça, coneguda en el món coral, però potser no tant fora d’ell. És l’Himne a Sant Jordi que Oriol Martorell va adaptar d’una música de G. F. Haendel, composició amb què comença els seus concerts la Coral homònima, fundada i dirigida per ell entre 1947 i 1991, i la lletra del qual diu:

A vós implorem
sant Jordi gloriós,­­
a vós demanem
vostra protecció,
que els cants ens alegrin
i ens facin millors
­ i ens facin amar-vos
Sant Jordi gloriós!”

 

Heus-en aquí diverses versions.

La de la Coral Sant Jordi mateix

Una de solemne a l’orgue

Una orquestració amb soprano

I finalment una per al temps de confinament

La formació de la coral Sant Jordi va significar una represa immediata després de la Guerra Civil de la tradició coral catalana. Com es pot llegir a la pàgina web de la Coral, Oriol Martorell va crear el cor, en els anys immediats a l’acabament de la Guerra Civil, “amb l’objectiu de conrear amb rigor la música coral, tant culta com popular, en especial la catalana, i difondre-la arreu de Catalunya, entenent aquesta tasca com a element pedagògic i com a acte de servei al país”.

En veu baixa, sense que ningú ens senti, tothom, tothom, tothom, és capaç de cantar-la. Serà una forma de celebrar la diada.

 

Joan Carbonell Manils