Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Vuitè congrés de l'Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació

Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

La trobada més important en l'àmbit acadèmic de les ciències de la comunicació a nivell estatal, el congrés de l'Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació (AE-IC), l’organitza enguany la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. El congrés, que és també un dels més destacats del panorama iberoamericà i que arriba a la vuitena edició, tindrà lloc entre el 28 de juny i l'1 de juliol sota el lema "Comunicació i ciutat connectada". Aquesta trobada internacional posarà el punt i final a les activitats organitzades per commemorar el cinquantè aniversari de la Facultat. El congrés començarà amb un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, on el ministre d'Universitats, Joan Subirats, pronunciarà el discurs inaugural.

L'acte, que tindrà lloc a les 19 h, comptarà també amb la participació del rector de la UAB, Javier Lafuente; el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l'ajuntament barceloní, Jordi Martí; el secretari general de l'Organització d'Estats Iberoamericans, Mariano Jabonero; la presidenta d'AE-IC, Rosa Franquet, i el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Enric Marín. A més, el professor Miquel de Moragas pronunciarà unes paraules en homenatge a la figura d'Enrique Bustamante (1949-2021), referent destacat en el camp acadèmic de les ciències de la comunicació que va presidir l'AE-IC des de 2016 fins al seu decés.

Pel que fa a les sessions plenàries i paral·leles del congrés, es desenvoluparan entre el 29 de juny i l'1 de juliol al campus de Bellaterra de la UAB. Hi assistiran més de tres-cents especialistes en tots els camps de les ciències de la comunicació procedents d'arreu de l'estat i de l'Amèrica Llatina que tractaran sobre els mitjans de comunicació, les tecnologies de la informació, les indústries culturals, la convergència multimèdia i molts altres temes, tot posant un focus especial en el paper de la ciutat com a centre dels plans actuals i futurs de desenvolupament sostenible. Totes les xerrades tindran lloc a la Facultat de Filosofia i Lletres: concretament, les sessions plenàries es realitzaran a l'auditori d'aquest centre.

Les primeres facultats de comunicació

Amb l'organització del congrés, la Facultat de Ciències de la Comunicació tanca el cicle d'activitats amb què ha commemorat el cinquantenari de la seva creació. El centre va néixer el 1971 com a Facultat de Ciències de la Informació i va ser la primera dedicada a aquest àmbit acadèmic a Espanya, juntament amb la de la Universitat Complutense de Madrid.

Al llarg del curs 2021-2022, la Facultat ha rebut el Premi Nacional de Comunicació de la Generalitat en reconeixement als seus cinquanta anys de contribució a la formació de professionals de la comunicació a Catalunya, així com per ser un centre "pioner en oferir estudis universitaris oficials de periodisme, publicitat, relacions públiques i comunicació audiovisual".

Per commemorar l'efemèride, també s’han organitzat diverses xerrades i exposicions i la UAB ha publicat el llibre Els primers anys. Estudis de Comunicació a la UAB. Antecedents i inicis (1971-1985), obra del professor Miquel de Moragas, un dels fundadors de la Facultat.