Benestar emocional
El benestar com a part de l'estratègia HR Excellence in Research
La UAB està compromesa amb la millora del benestar i la salut de tots els seus membres. Per això, compta amb una sèrie d'iniciatives per promoure la cultura del benestar al campus.
Aquest projecte busca millorar la salut de la comunitat universitària i promoure entorns i hàbits de vida saludables. També busca assolir una Universitat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Cada any, la UAB organitza la Setmana Saludable i Sostenible on es programen tallers, conferències, caminades i activitats esportives gratuïtes i obertes a tota al comunitat universitària.
Aquí podeu veure algunes de les conferències programades:
Es tracta d'un servei de suport a la comunitat universitària on s’organitzen i es posen a l’abast dels usuaris els recursos materials, econòmics i humans que la UAB destina a donar suport físic, instrumental i personal a les actuacions preventives, de promoció de la salut, assistencials i de recerca en l’àmbit de la salut. Compta amb una Unitat de Psicologia (unitat.psicologia@uab.cat) que proporciona assistència psicològica gratuïta a la població de la UAB amb necessitats, dificultats o patiments relacionats amb la seva vida personal, professional, emocional i relacional.
Ubicat a la Facultat de Psicologia, aquest Servei compta amb un àrea assistencial que ofereix a la comunitat universitària i a la societat en general un servei especialitzat i d’alt nivell en l’atenció en psicologia sanitària i clínica, i de logopèdia. L’activitat assistencial del Servei de Psicologia i Logopèdia s’adreça prioritàriament als membres de la comunitat universitària de la UAB, en un segon lloc a familiars i a persones de l’entorn més proper de la UAB i, per últim, a qualsevol persona externa a la UAB que demani els seus serveis. La primera sessió és gratuïta.
La UCAA posa al servei de la comunitat acadèmica un equip de psicòlegs doctors, assessors i tutors especialitzats en orientació, motivació professional i superació personal per tal de fomentar el benestar, promoure la salut i facilitar l’èxit acadèmic de la comunitat UAB. Aquesta Unitat proporciona un servei d'acompanyament i coaching per a estudiants de grau i un servei d'acompanyament psicològic especialitzat adreçat a personal investigador.
El Servei Per a la Inclusió a la UAB. Suport a estudiants amb Necessitats Educatives Específiques (PIUNE), treballa per garantir que qualsevol persona, independentment de la seva discapacitat o NEE, pugui accedir als estudis superiors amb igualtat d’oportunitats i gaudir d’una vida acadèmica i social plena i autònoma a la universitat com la resta dels seus companys. Atén a estudiants amb discapacitat física, visual, auditiva, múltiple, amb trastorns d’aprenentatge o trastorns mentals.
Aquesta Unitat, ubicada a l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE), proporciona atenció psicopedagògica mitjançant trobades setmanals o quinzenals entre l’estudiant i el professional. Es tracta d'un procés d'assessorament al llarg del curs acadèmic, lligat a un protocol de treball i amb la supervisió necessària de cada cas amb l'objectiu d'enfortir les habilitats de l'estudiant o treballar en la seva orientació educativa.
Gestiona la prevenció i avaluació de riscos laborals i de salut. S'encarrega també del seguiment i el control dels acords del Comitè de Seguretat i Salut de la Universitat. Al 2022 va integrar l'avaluació de riscos psicosocials al procés global de prevenció de riscos de la UAB.
Aquesta comunitat aglutina grups i centres de recerca en salut mental de la UAB i de la seva esfera i té com a objectius contribuir a l’avançament del coneixement en salut mental i benestar emocional, incorporant a tots els agents clau del sistema. Unir esforços en la coordinació de les actuacions i compartir recursos i informació de forma transversal fan de la CORE un instrument impulsor de les potencialitats en recerca i transferència. Les seves línies de treball són: 1) fomentar la salut mental i el benestar al llarg de la vida, 2) abordatge transdisciplinar dels determinants de la salut mental i el benestar, 3) estratègies multinivell d’avaluació i intervenció en salut i benestar mental: de la genòmica a la personòmica i 4) governança en els sistemes de salut mental: participació, educació i comunitat.
Llista de reproducció amb material audiovisual interessant.
La Unitat de Formació de la UAB ofereix activitats formatives de benestar emocional, gestió de l’estrès i gestió de conflictes. Es publiquen tres cops a l'any i estan adreçades a PAS i PDI.
Des de mitjans de 2020 l'Escola de Doctorat ofereix un curs de quatre sessions basat en tècniques de coaching i pràctiques de mindfulness amb l'objectiu de proporcionar eines per combatre l'ansietat, les pors i les frustracions que poden sorgir durant els estudis de Doctorat. Aquest curs s'enmarca dins del compromís de la UAB per donar suport psicològic i assessorament professional al personal investigador en formació i anirà acompanyat de noves accions durant els pròxims anys.
Research Yourself ®
Modalitat: presencial
Idioma: castellà / català
Formadora: Elvira Reche, doctora en Psicologia de la Salut
Dirigit a: personal investigador en formació
El doctorat et produeix estrès? et sents sobrepassat o sobrepassada per la pressió? Et preocupa la relació amb el teu supervisor o supervisora i amb la resta del teu equip? Tens dificultats per conciliar el doctorat amb la teva vida personal? Segons els estudis més recents, la consecució d'un doctorat, tot i ser una experiència molt gratificant, pot ser també un procés mentalment difícil. Per aquesta raó, l'Escola de Doctorat organitza aquest curs de quatre sessions que, mitjançant tècniques de coaching i pràctiques de mindfulness, tracta de proporcionar eines per combatre l'ansietat, les pors i les frustracions que poden sorgir en aquesta etapa formativa.
Sessió 1: Què és i què no és el mindfulness. És útil per al personal investigador?
Sessió 2: Tenim un perfil emocional? Què és la regulació emocional? Pot mesurar-se?
Sessió 3: Quins són els principals estressors del personal investigador? Quines són les limitacions de temps durant el meu doctorat i per què procrastino... de tant en tant?
Sessió 4: És possible una comunicació conscient amb el meu grup de recerca i /o el meu director/a de tesi?
El Tercer Temps
Durant el curs 21-22 des del Campus Saludable i Sostenible de la UAB, en col·laboració amb l’Escola de Doctorat, el Servei de Psicologia i Logopèdia, la CORE de Salut Mental i el ReMo, es va posar en marxa el pilot de l’activitat El Tercer Temps, una acció orientada a millorar el benestar emocional i el suport psicosocial del personal investigador en formació.
L’activitat consta d’una primera part de 2 hores on es faciliten exercicis per a millorar la motivació, el benestar, la comunicació i el diàleg amb activitats gamificades als espais exteriors de la UAB. A continuació, els i les participants comparteixen una estona més informal a les cafeteries del Campus.
A partir del curs 22-23 aquesta activitat estarà dirigida per doctorands especialistes en psicoeducació i promoció de la salut, que actuaran com a mentors.
Salut Respon: 061
- 24/7
- Atenció a usuaris, familiars i persones properes
- Equip d'especialistes en salut mental (infermeria, psicologia i psiquiatria)
Centres de Salut
- Dilluns a divendres
- Atenció a usuaris, familiars i persones properes
- Equip d'especialistes en atenció primària (medicina i infermeria)
Urgències hospitalàries: 112
- 24/7
- Atenció a usuaris, familiars i persones properes
- Equip d'especialistes en urgències (medicina i psiquiatria)
Atenció a la conducta suïcida: 024
- Telèfon d’atenció a la conducta suïcida promogut pel Ministerio de Sanidad
- Accessible des de tot el territori nacional, gratuït, confidencial i disponible 24/7
- Professionals voluntaris (no sanitaris)
Telèfons de l'esperança
- Xat de WhatsApp per a joves i adolescents (tant com amics): 679 333 333
- Xat de WhatsApp Obrofeel per a adolescents i joves de 14 a 29 anys: 680 354 155
- Servei d’orientació telefònica i per xat, entrevista personal i grups d’ajuda
- Gratuït, anònim, confidencial i disponible 24/7
- Professionals voluntaris (no sanitaris) però, en cas de risc, activen un protocol.
- Telèfon de prevenció del suïcidi de l’Ajuntament de Barcelona: 900 925 555
- Atenció a persones en risc de suïcidi i familiars, amistats i persones de l’entorn
- Gratuït, anònim, confidencial i disponible 24/7
- Professionals voluntaris (no sanitaris)
- Telèfon de prevenció del suïcidi fora de Barcelona: 682 900 500
APSAS (Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent): 699 861 164
- apsascontacte@gmail.com
Konsulta'm
- Servei d’ajuda psicològica dirigit a joves, adolescents i persones adultes
- Professionals de la salut mental
- Atenen de forma preventiva el patiment emocional i els problemes de salut mental
- Espai anònim i gratuït, es pot trobar en tots els districtes de la ciutat de Barcelona sense cita prèvia
Xat de suport emocional per a joves: 679 333 363
- Servei de missatgeria instantània (WhatsApp) 24/7
- Suport emocional a joves d’entre 14 i 25 anys de la ciutat de Barcelona
- Gratuït, immediat i confidencial