Una dieta mediterrània hipocalòrica combinada amb activitat física redueix el risc de diabetis
Una investigació liderada des del CIBER-ISCIII i amb participació de la UAB, emmarcada en l'estudi PREDIMED-Plus, descriu com la dieta mediterrània baixa en calories, sumada a l'exercici físic, redueix el risc de desenvolupar diabetis i confirma el benefici conjunt dels dos estils de vida en la prevenció d'aquesta malaltia.

Un estudi coordinat des del Centre de Recerca Biomèdica en XARXA (CIBER) de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), amb participació de la UAB, confirma que adoptar una dieta mediterrània hipocalòrica, juntament amb un augment de l'activitat física, contribueix a reduir l'aparició de nous casos de diabetis tipus 2 en persones amb sobrepès i alt risc metabòlic. La investigació s'ha publicat a Annals of Internal Medicine, revista del Col·legi Americà de Metges
Així ho evidencien els primers resultats de l'estudi PREDIMED-Plus, un assaig clínic multicèntric espanyol finançat amb més de 15 milions d'euros, mitjançant diferents convocatòries, però amb aportació majoritària de l'ISCIII i el Consorci CIBER, que ha seguit durant sis anys milers de persones a tot Espanya.
Més de 200 especialistes de 23 universitats i centres de recerca espanyols evidencien, per primera vegada, de manera sòlida, que aquesta estratègia combinada és eficaç per reduir el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.
La diabetis tipus 2, una malaltia crònica que deteriora seriosament la salut i la qualitat de vida ha experimentat un notable increment els darrers anys, en paral·lel amb l'epidèmia de l'obesitat. Per això, és essencial impulsar estratègies accessibles i sostenibles enfocades a la prevenció.
L'estudi PREDIMED (PREvenció amb DIeta MEDiterrània), que fa més de dues dècades que està actiu, ja havia demostrat que una dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra o fruits secs reduïa la incidència de diabetis en un 30% en comparació amb una dieta baixa en greixos. Tot i això, aquesta reducció es va observar amb una disminució amb prou feines perceptible del pes corporal.
A partir d'aquest coneixement, l'estudi PREDIMED-Plus va plantejar una intervenció sobre l'estil de vida més intensiva, amb l'objectiu d'avaluar si pogués aportar beneficis addicionals davant d'un altre tipus d'estratègies menys intensives. Aquesta estratègia es basa en la pèrdua de pes mitjançant una dieta mediterrània lleugerament hipocalòrica –rica en fibra i de baix índex glucèmic– combinada amb la promoció de l'activitat física i el suport conductual.
L'estudi ara publicat va incloure 4.746 participants d'entre 55 i 75 anys amb excés de pes o obesitat i síndrome metabòlica i que no patien malalties cardiovasculars ni diabetis a l'inici. Els participants van ser assignats a l'atzar (50 % de probabilitat) a un dels dos programes següents: un enfocat a seguir la Dieta Mediterrània (sense promocionar activitat física ni perseguir una reducció calòrica de la dieta), i un altre conductual enfocat a aconseguir una pèrdua de pes mitjançant una Dieta Mediterrània reduïda en calories (amb una reducció planificada).
Després de 6 anys de seguiment, es va observar que els participants sense diabetis a l'inici assignats al grup d'intervenció intensiva (dieta mediterrània i activitat física) van mostrar una adhesió més gran a la dieta mediterrània, van augmentar la seva activitat física, van perdre més pes, i van necessitar menys medicaments per al control de la seva glucosa durant el seguiment un cop diagnosticats de diabetis.
A més, el risc absolut de desenvolupar diabetis va ser del 12 % (349 casos) en aquells participants que van seguir només la dieta mediterrània, davant del 9,5 % (280 casos) dels assignats a la intervenció intensiva. Aquesta darrera estratègia va reduir en un 31 % els nous casos de diabetis en comparació de la dieta mediterrània sense restricció calòrica ni recomanacions d'exercici.
L'equip de recerca conclou que els aliments i nutrients que componen la dieta mediterrània “actuen de forma sinèrgica a través de diferents mecanismes implicats en la diabetis tipus 2 tals com reduir la resistència a la insulina, la inflamació i l'estrès oxidatiu. Aquests efectes es veuen potenciats per l'activitat física i la pèrdua de pes, una estratègia ideal a llarg termini per a la prevenció de malalties cardiometabòliques”.
PREDIMED-Plus, un dels assajos més importants sobre nutrició i salut realitzats a Europa, és un assaig aleatoritzat de prevenció cardiovascular basat en canvis en l'estil de vida. El 2023, la revista Nature Medicine ho va destacar entre els 11 estudis que canviaran la medicina en els propers anys, pel seu abast i rellevància científica.
Àmplia col·laboració a tot Espanya
L'estudi PREDIMED-Plus ha comptat amb la participació de personal investigador del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) -pertanyent a l'Institut de Salut Carles III (ISCIII)- procedents de tres àrees: Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i (CIBERDEM).
A més de la UAB, hi han col·laborat nombrosos grups de recerca de diverses institucions, entre les quals destaquen: Universitat Rovira i Virgili i Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili de Reus; Universitat de Navarra, IdiSNA i Atenció Primària, Servei Navarrès de Salut; Universitat de València, Universitat Jaume I i Conselleria de Sanitat Valenciana; IMIM-Hospital del Mar; Universitat Miguel Hernández i UMH-ISABIAL (Alacant); Hospital Son Espases i IdISBa (Palma de Mallorca); Universitat de Màlaga i IBIMA; IMIBIC i Hospital Reina Sofia (Còrdova); Hospital Clínic i IDIBAPS (Barcelona); Universitat de Granada; Bioaraba, Osakidetza i UPV/EHU (Vitòria-Gasteiz); Universitat de les Illes Balears – IUNICS; Hospital Verge de la Victòria i Universitat de Màlaga; Universitat de Las Palmas de Gran Canària; Institut de Biomedicina (IBIOMED), Universitat de Lleó i Atenció Primària de Lleó (Sacyl); Districte Sanitari d´Atenció Primària de Sevilla i Universitat de Sevilla; Hospital Fundació Jiménez Díaz – IISFJD (Madrid); Hospital Universitari de Bellvitge – IDIBELL; Hospital Clínic San Carlos – IdISSC (Madrid); Universitat de Jaén; Institut IMDEA Alimentació. Per a aquest article científic s'ha comptat amb la col·laboració de la Harvard T.H. Chan School of Public Health dels Estats Units.
Article de referència:
Ruiz-Canela M, Corella D, Martínez-González MÁ, et al. Comparison of an energy-reduced Mediterranean diet and physical activity versus an ad libitum Mediterranean diet in the prevention of type 2 diabetes. A secondary analysis of a randomized controlled trial. Annals of Internal Medicine. 26 August 2025: doi:10.7326/ANNALS-25-00388
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Salut i benestar