Un biosensor detecta la celiaquia en pocs minuts
Desenvolupat per investigadors del Departament de Química i de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina, Celifast ha guanyat el concurs Valortec d’ACCIÓ en la categoria de creació d’empresa de base tecnològica.
Celifast és un biosensor que permet detectar la celiaquia en pocs minuts i de manera senzilla, analitzant la sang del pacient a la mateixa consulta del metge especialista. Funciona de forma similar a un glucòmetre i també permet fer un control de l’evolució de la malaltia, analitzant el grau de celiaquia del pacient de manera periòdica, així com l’avaluació dels familiars directes d’un malalt ja diagnosticat. Actualment es calcula que hi ha un 1% de la població que és celíaca.
Segons la investigadora Maria Isabel Pividori, “habitualment, per saber si una persona és celíaca, és necessari adreçar-se a laboratoris especialitzats i fer una biòpsia: el nostre objectiu és, en un futur, evitar-ho, és un sistema problemàtic sobretot en nens”. Celifast és una prova “no invasiva, amb una taxa d’encert en proves inicials al laboratori del 100% a partir de l’anàlisi d’un biomarcador de la sang”, explica.
El projecte ha anat madurant des del 2013 i ara l’equip d’investigació -format per químics, bioquímics i un expert en gestió empresarial- està començant la fase de validació clínica. “Ja estem en la fase de validació clínica i preparant amb ACCIÓ la millor manera de comercialitzar aquesta tecnologia”, apunta.
Notícia relacionada: Els projectes guanyadors del Programa Generació d'Idees 2013
Dins de
- Transferència
- Investigar
- Conté un video