Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Sandra Nogué, investigadora de la UAB i del CREAF, premi Ciutat de Barcelona

06 feb. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La investigadora del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB i del CREAF Sandra Nogué ha estat reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona 2023 en la modalitat de Ciències. El guardó, atorgat en la categoria de Ciències Ambientals i de la Terra, reconeix la seva aportació al coneixement de la línia de base de la diversitat de la vegetació de les illes oceàniques i la determinació de l’efecte antròpic.

Sandra Nogué Bosch

Sandra Nogué ha estat premiada per l'article Long-term trajectories of non-native vegetation on islands globally, publicat a la revista Ecology Letters, per la seva excel·lent aportació al coneixement de la línia de base de la diversitat de la vegetació de les illes oceàniques i la determinació de l’efecte antròpic. El seu estudi té implicacions rellevants per a la transferència del coneixement científic per a una millor gestió i conservació de la diversitat dels ecosistemes terrestres.

“Rebre aquest premi és un gran honor, i una molt grata sorpresa!- Representa un reconeixement a la recerca feta durant els últims anys amb un grup extraordinari d'investigadors”, declara Sandra Nogué, que afegeix: “en aquest estudi hi van participar palaeoecòlegs, arqueòlegs, biogeògrafs i ecòlegs d'illes de diferents universitats d’Europa i d’Oceania, amb especial participació de la Universitat de Bayreuth. M'agradaria ressaltar el valor de les dades bàsiques que provenen del pol·len fòssil i que han permès entendre com la vegetació ha anat canviant durant centenars i milers d’anys. Gràcies a col·laboradors com l'Anna Walentowitz i en Manuel Steinbauer vam poder escalar aquestes dades locals d'illes a escala global”.

El premi li ha estat concedit per unanimitat pel jurat, integrat per Esther Garcés (presidenta), Alicia Pérez-Porro, Albert Soler, Santiago Giralt i Pablo Ortega.

Sandra Nogué és directora d’investigació de la UAB i investigadora al CREAF. Anteriorment ha estat professora de ciències paleoambientals a la Universitat de Southampton (Regne Unit), una universitat orientada a la recerca entre les cent millors del món. És vicepresidenta de comunicació de la International Biogeography Society i editora associada de la revista Global Ecology and Biogeography.

Actualment, Nogué coordina el projecte ERC «Island Time-Lines to quantify biodiversity change» (TIME-LINES), amb què pretén explorar una de les qüestions més importants en ecologia i paleoecologia: on canvia la biodiversitat, a quina velocitat ho fa i per què, a través de l’estudi de 5.000 anys de canvis en la biodiversitat vegetal, així com dels agents d’aquests canvis. Per això farà servir una sèrie de registres paleoecològics de gran qualitat obtinguts a partir de les seqüències de sediments d’illes d’arreu del món. Els resultats permetran desenvolupar mètodes per quantificar els efectes d’aquests agents de canvi, no tan sols per a les illes, sinó per a qualsevol indret, i de manera molt més profunda de com s’ha fet fins ara i proporcionaran orientació sobre quines trajectòries són útils per a la gestió sostenible de la biodiversitat.

Junt amb Sandra Nogué, han estat reconegut també el Barcelona Supercomputing Center en la categoria de Ciències Experimentals i Tecnologia, i Tomàs Marquès-Bonet, en Ciències de la Vida.

Els premis tenen una dotació de 9.500 € i es lliuren en una cerimònia al Saló de Cent de l'Ajuntament..

Dins de