Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Nova campanya d'excavacions arqueològiques a la Draga

12 juny 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els treballs de la nova campanya d’excavacions al jaciment neolític de la Draga de Banyoles que s’acaben de posar en marxa permetran documentar noves restes de construccions de fusta i monitoritzar-ne l’estat de conservació. Enguany s’han programat dues jornades de portes obertes els dies 13 i 20 de juny a les 16 h  per donar a conèixer la tasca dels arqueòlegs, que explicaran els propis investigadors.

Treballs arqueològics al jaciment de la Draga

La campanya es duu a terme fins al 28 de juny i se centra en la zona més septentrional del jaciment, per donar continuïtat al sector treballat l’any passat. Els treballs permetran excavar i documentar totalment les restes de construccions realitzades en fusta que s’hi van identificar. A més de les tasques d’excavació, aquests treballs permetran registrar i monitoritzar l’estat de conservació de les restes en fusta, que daten en més de 7.000 anys d’antiguitat.

Tot plegat permetrà completar el coneixement que poc a poc es va generant sobre les comunitats pageses del Neolític que s’establiren a l’Estany, el seu mode de vida, l’organització social i el paisatge que les envoltava.

Enguany es compta amb la participació d’estudiants del grau en Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que fan les pràctiques de camp, així com amb un ampli grup d’especialistes, col·laboradors del projecte i voluntaris d’altres universitats de l’Estat.

El Museu Arqueològic de Banyoles, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF), el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (MAC-CASC) i la UAB coordinen la campanya d’excavacions del jaciment neolític de la Draga de Banyoles, en la qual també hi participen investigadors de l'IPHES-CERCA (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

La natura i objectius diferenciats d’aquestes institucions permet realitzar un apropament més complert a tota la singularitat del jaciment i possibilita la realització de diferents tasques de recerca, de formació de nous investigadors, de conservació de les restes i de difusió de les dades.

Museus de Banyoles, per la seva banda, ha organitzat dues jornades de portes obertes per a conèixer les darreres troballes al jaciment neolític de la Draga.

La campanya es desenvolupa en el marc del projecte «La Draga (Banyoles) i la neolitització al nord-est de Catalunya. Formació i dinàmiques d’ocupació de jaciments a l’aire lliure», dins dels projectes quadriennals de recerca en matèria d’Arqueologia i Paleontologia per al període 2022-2025 convocats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Les excavacions de la Draga i les activitats de recerca que s'hi duen a terme són finançades pel Museu Arqueològic de Banyoles, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el CSIC, la UAB i el MAC, a més del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Dins de