Vés al contingut principal

Neix l'Associació TECNIO per impulsar la transferència tecnològica a Catalunya

09 nov. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Universitat Autònoma de Barcelona ha acollit dilluns, 8 de novembre, la constitució de la nova Associació TECNIO, en un acte presidit per Javier Lafuente, rector de la Universitat i en què han participat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. La nova entitat reuneix els 59 grups de recerca que compten amb el segell TECNIO que atorga ACCIÓ, amb representació de totes les universitats catalanes, la fundació I-CERCA i el CSIC.

Neix l'Associacio TECNIO
D'esquerra a dreta, la presidenta de l'Associació TECNIO, Nora Ventosa; el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent; el rector de la UAB, Javier Lafuente i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis.

Totes les universitats catalanes, la fundació I-CERCA i el CSIC han constituït el passat dilluns a la UAB una nova associació per impulsar la transferència de tecnologia i la connexió amb el món empresarial per mitjà dels seus grups i centres de recerca amb segell TECNIO. La iniciativa compta el suport de la Generalitat per mitjà d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.

La nova Associació TECNIO està formada pels 59 grups de recerca que compten actualment amb l’acreditació TECNIO atorgada per ACCIÓ, un segell que identifica els desenvolupadors de tecnologia a Catalunya per facilitar-ne la connexió amb les empreses. La nova associació comptarà amb un ajut de 300.000 euros d’ACCIÓ en els propers 3 anys per reforçar la visió de mercat d’aquests agents i apropar-los a les empreses.

L’objectiu d’aquesta nova entitat és agrupar i fer visible l’activitat dels grups de recerca amb el segell TECNIO, fomentar-ne la col·laboració i impulsar-los com a instrument de connexió amb el teixit empresarial i l’administració. En formen part la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Vic, la fundació I-CERCA i el CSIC amb la finalitat d’accelerar la transferència de coneixement des de l’entorn dels laboratoris de recerca cap a la societat.

En l’acte de presentació de l’associació, que va ser presidit per Javier Lafuente, rector de la UAB, hi van participar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas; el director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà i la presidenta de l’Associació TECNIO, Nora Ventosa.

El rector Javier Lafuente va considerar una fita molt important el naixement de la nova xarxa de col·laboració. “Quan vam iniciar aquest camí, l’any 2017, ja vam pensar en una associació dels grups TECNIO que pogués arribar d’una forma coordinada als diferents sectors industrials de tot Catalunya, que actuessin com a balises tecnològiques que ajudessin a dirigir les necessitats socials cap al món del coneixement”, ha assenyalat.

La presidenta de l’Associació, Nora Ventosa, va explicar com serà la governança de l’entitat, tot destacant el fet que els seus membres són les institucions que acullen els grups de recerca amb reconeixement TECNIO que la conformen. “Treballarem per millorar la innovació a Catalunya, impulsant la connexió amb tots els agents d’R+D+I i fomentant la col·laboració per enllaçar la recerca amb la innovació ”, va manifestar.

La consellera de Recerca i Universitats Gemma Geis va explicar que "el gran repte de Catalunya és millorar la capacitat d’innovació fins a convertir-se en un dels motors principals de l’economia. Hem de posar el talent al servei de la transformació del país, per tal de desenvolupar un teixit empresarial més innovador, que faci créixer la competitivitat, i els centres que tenen el segell de qualitat TECNIO són un bon model a seguir."

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va tancar l’acte destacant que aquesta associació “permetrà fer un pas més en la col·laboració entre empreses i agents de recerca a Catalunya per garantir que el coneixement que es genera a les universitats es traslladi al teixit productiu”. “Això es tradueix en la incorporació de més tecnologia diferencial a les empreses, més R+D empresarial i, en definitiva, més competitivitat i impacte al mercat”, va subratllar.

Els centres TECNIO

Els 59 grups amb el segell TECNIO són desenvolupadors de tecnologia reconeguts per l’AGAUR que fan recerca aplicada en tecnologies diferencials i tenen capacitat de transferir-la al mercat per mitjà de projectes d’R+D amb empreses, de llicències de patents o de la creació d’empreses emergents de base tecnològica. Es tracta de grups de recerca especialistes en temàtiques diferents, majoritàriament ubicats dins de les universitats catalanes, i distribuïts per tot el territori del país, que tenen activitat tant amb pimes com amb grans empreses a Catalunya i a escala europea.

Aquesta acreditació -que té el seu origen l’any 1999 amb la posada en marxa de la Xarxa IT i que es renova periòdicament- identifica els grups de recerca més qualificats i amb experiència en projectes empresarials per tal que les empreses hi puguin accedir més fàcilment i impulsar, així, la transferència tecnològica a Catalunya. Per exemple, entre els anys 2016 i 2019, els centres que comptaven amb aquesta acreditació van obtenir 300 milions d’euros d’ingressos totals i 90 milions en contractes d’R+D+i amb empreses. Alhora, de la seva recerca aplicada en van sorgir 61 patents que es van transferir a les empreses i es van crear 17 spin-off.

Per impulsar l’impacte al mercat d’aquests grups de recerca, entre altres actuacions, des del 2018 ACCIÓ ha destinat més de 8 milions d’euros a la línia INNOTEC, dirigida al desenvolupament de projectes d’R+D desenvolupats conjuntament entre empreses i grups de recerca TECNIO en àmbits com les TIC, la biotecnologia, la fotònica, la manufactura, els nous materials o la nanotecnologia, entre altres.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Indústria, innovació i infraestructures

Dins de