Vés al contingut principal

Més de 4.500 persones segueixen en directe el concert del 50è aniversari del disc Tubular Bells de Mike Oldfield

18 maig 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

4.526 persones van seguir en directe pel canal YouTube de la UAB el concert commemoratiu del 50è aniversari de la publicació del disc Tubular Bells del músic Mike Oldfield, enregistrat al Sincrotró Alba de Barcelona, que va oferir l’orquestra Opus One, formada en part per professors i exalumnes de la UAB, el dijous, 25 de maig, a les 21 hores. La xifra va suposar un rècord absolut de persones connectades en directe al canal YouTube de la UAB. 

Concert Tubular Bells al Sincrotró ALBA

Coproduït per la UAB i Opus One, el concert va comptar amb la col·laboració del Sincrotró ALBA, que va cedir les seves instal·lacions per crear una atmosfera única que va unir ciència i art en un marc incomparable.

El dijous 25 de maig, a les 21 h (GTM+2), la Universitat Autònoma de Barcelona va emetre, gratuïtament i per a tot el món a través del seu canal de YouTube, un concert commemoratiu del 50è aniversari de la publicació del disc Tubular Bells del músic britànic Mike Oldfield, interpretat per l’orquestra Opus One, dirigida per Xavier Alern. 4.526 persones van seguir-lo en directe, un rècord absolut de seguiment. El concert es pot veure ara des d'aquí: Concert 50 aniversari Tubular Bells al canal YouTube de la UAB.

L’esdeveniment, coproduït per la UAB i Opus One, va comptar amb la col·laboració del Sincrotró ALBA, que va cedir les seves instal·lacions per crear una atmosfera única que va unir ciència i art en un marc incomparable.

Un clàssic de la música contemporània

El 25 de maig de 1973, Mike Oldfield, aleshores un desconegut músic britànic de vint anys, va publicar Tubular Bells, el seu primer àlbum en solitari, un projecte que, dos anys abans, va ser rebutjat per diverses companyies discogràfiques per la seva aparent falta de comercialitat. L’estudi de gravació The Manor, on Oldfield treballava com a músic de sessió, va confiar en el seu talent artístic i l’obra es va convertir el primer llançament de Virgin Records, de Richard Branson, i va esdevenir un dels discos més influents de la història de la música contemporània.

Segons el professor Alern, el primer disc d’Oldfield representa “una obra clau de la música contemporània, que pertany a l’època en què la frontera entre la música culta i la música urbana era més imprecisa que mai”. Tubular Bells, que ha acumulat més de 20 milions de còpies venudes, va ser part, també, de la banda sonora original de la pel·lícula de 1973 de William Friedkin, L'exorcista.  

Una altra peculiaritat de Tubular Bells és que el compositor britànic va tocar gairebé tots els instruments (piano de cua, honky-tonk, guitarra elèctrica, acústica i clàssica, percussió, orgues Farfisa, etc.) que van intervenir a l’enregistrament: “la seva astoradora destresa instrumental, així com la bellesa de les seves melodies i l’enginy per barrejar sonoritats d’estils musicals diferents, li van fer valer el sobrenom del Mozart del segle XX”, destaca el professor de Musicologia de la UAB.

El projecte d’Opus One  

Opus One és agrupació musical d’instruments contemporanis de setze músics entre els quals hi ha diversos professors i exalumnes de la UAB i que impulsada Xavier Alern per retre homenatge a Mike Oldfield i al cinquantenari de la seva obra mestra. El nom del grup musical està relacionat amb el títol que originalment havia de tenir el disc, però Oldfied va canviar d’idea quan es va fixar en unes campanes tubulars durant una sessió de gravació, i que posteriorment va incorporar al seu projecte.  

La seva proposta consisteix a oferir una interpretació de Tubular Bells acurada, sense anacronismes i amb el màxim respecte per l’esperit del mític enregistrament de 1973.

Posteriorment a aquesta estrena, Opus One encetarà una gira mundial que s’iniciarà el dia 13 de juny amb un concert al Palau de la Música Catalana de Barcelona on interpretaran aquesta i altres obres de Mike Oldfield i que comptarà amb la participació de la cantant escocesa Maggie Reilly, coneguda pels seus èxits amb l’autor britànic.

Més informació:

Concert commemoratiu 50 aniversari Tubular Bells

Canal YouTube de la UAB: https://www.youtube.com/uabbarcelona

Opus One: https://www.opusone.cat/

Dins de