Vés al contingut principal

La UAB participa en l'Aliança de semiconductors i xips de Catalunya impulsada per la Generalitat

30 maig 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La iniciativa público-privada tindrà l’objectiu de captar projectes d’empreses capdavanteres d’aquest sector, formar i atraure talent especialitzat, potenciar la recerca i la innovació i connectar l’ecosistema local al món.

Oblea de silici
iStock/SweetBunFactory

El Govern de la Generalitat ha aprovat la creació de la ‘Taula de l‘aliança de semiconductors i xips de Catalunya’ amb l’objectiu de promoure el creixement i la consolidació de l’ecosistema de semiconductors, l’electrònica, la fotònica i la quàntica per assolir una economia competitiva, innovadora i sostenible. Es tracta de l’òrgan de governança de l’Aliança, que treballarà per captar projectes d’empreses capdavanteres d’aquest sector, formar i atraure talent especialitzat, potenciar la recerca i la innovació i connectar l’ecosistema local a escala internacional.

L’Aliança s’integrarà al departament d’Empresa i Treball, que mitjançant ACCIÓ, donarà el suport tècnic i administratiu necessari per al desenvolupament de les seves funcions. També està impulsada, a més, pels departaments de Presidència, d’Economia i Hisenda, d’Universitats i Recerca i d’Acció Exterior i Unió Europea. També en seran membres representants d’empreses i agents del sistema de recerca com el Consell General de Cambres de Catalunya, el Barcelona Supercomputing Centre, el Centre Nacional de Microelectrònica, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, l’Institut de Ciències Fotòniques, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. Posteriorment, l’Aliança s’obrirà a altres representants del món empresarial i de la indústria i entitats de l’ecosistema.

Amb la posada en marxa d’aquesta iniciativa, la Generalitat i aquests agents col·laboraran per enfortir l’ecosistema i la industrialització dels xips i els semiconductors a Catalunya.

El Govern considera que la combinació d’aspectes geopolítics i econòmics, juntament amb l’esgotament del full de ruta tecnològic actual, ha creat una oportunitat única per a la innovació en tecnologies de semiconductors. No obstant això, l’oportunitat actual s’enfronta a importants reptes en matèria d’infraestructures, recursos humans qualificats, cadena de subministrament i esperit empresarial.

En aquest sentit, la tasca de l’Aliança se centrarà en quatre àmbits concrets mitjançant la creació de grups de treball:

  • Ecosistema: enfortir i desenvolupar l’ecosistema i els diferents segments de la cadena de valor, propiciant sinergies en la indústria dels semiconductors a Catalunya i la seva connexió al món.
  • Talent: formar i atraure talent especialitzat que ajudi al desenvolupament de solucions innovadores en els diferents camps multidisciplinaris.
  • Recerca: potenciar la recerca i la innovació, apropar-la als usuaris per idear desenvolupaments conjunts que donin resposta a reptes presents i futurs de la indústria.
  • Indústria i inversions: crear i atraure a Catalunya indústria capdavantera en el món en les tecnologies de semiconductors al llarg de tota la cadena de valor, i de les indústries auxiliars.

Així, l’Aliança preveu, entre altres funcions, estudiar, formular i coordinar propostes per elaborar l’estratègia de semiconductors i xips, així com fer el seguiment, la coordinació, la validació i l’avaluació de les propostes elaborades pels grups de treball. A més, també proposa i dona suport a projectes estratègics que tinguin el propòsit d’ampliar la capitat productiva d’aquest sector.

A banda, l’Aliança també busca promoure  la participació de Catalunya en iniciatives europees per al desenvolupament de l’ecosistema de semiconductors i xips, com per exemple l’aliança de Regions Europees de Semiconductors (Semiconductor European Regions Alliance). De fet, Catalunya, a través d’ACCIÓ, és una de les regions impulsores d’aquesta aliança europea, creada recentment, que té l’objectiu d’impulsar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors al continent a partir de l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques i de la cooperació entre les regions.

La iniciativa s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, que incorpora un Pla estratègic per al desenvolupament i captació d’inversions per a la fabricació de semiconductors, amb la voluntat de posicionar Catalunya internacionalment com un pol de desenvolupament, inversions i infraestructures relacionades amb el sector dels xips.

L’ecosistema dels semiconductors a Catalunya

L’ecosistema de semiconductors a Catalunya es troba en fase de desenvolupament amb una gran projecció de creixement. De fet, segons dades de l'estudi Els semiconductors a Catalunya d’ACCIÓ, actualment hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors, que facturen gairebé 160 milions d’euros i ocupen 700 persones. Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors amb projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que a Catalunya aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals. Segons l’informe d’ACCIÓ, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, startups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d’euros anuals. En aquest sentit, el document apunta que la indústria dels semiconductors es troba en fase de desenvolupament a Catalunya però compta amb una gran projecció de creixement.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Aliança pels objectius

Dins de