Vés al contingut principal

La UAB investeix el criminòleg Anthony Bottoms com a doctor 'honoris causa'

10 nov. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El catedràtic de criminologia de la Universitat de Cambridge Anthony Bottoms serà investit com a doctor honoris causa de la UAB en una cerimònia que tindrà lloc el proper 22 de novembre, a les 12 h, a la sala d'actes del Rectorat. Josep Cid, catedràtic de dret penal, actuarà com a padrí de Bottoms, que ha estat nomenat a proposta de la Facultat de Dret. El rector de la UAB, Javier Lafuente, presidirà l'acte, que serà retransmès en directe pel canal de YouTube de la UAB. Per assistir-hi, és necessari inscriure-s'hi prèviament.

Anthony Bottoms

Bottoms és un dels principals promotors d'una política criminal humanista sostinguda sobre bases empíriques. Es va formar a les universitats d'Oxford i Cambridge i va exercir la docència a la Universitat de Sheffield. Es va reincorporar a Cambridge el 1984, on va esdevenir director de l'Institut de Criminologia i, més endavant, director del Centre de Teoria i Filosofia Penal.

Els seus treballs es basen en el concepte que les polítiques criminals més avançades han de comptar amb suport empíric sobre l’efectivitat que tenen. Ha desenvolupat aquesta idea en diversos àmbits per tractar de demostrar que els sistemes punitius més humanistes poden ser més efectius: ha estudiat, per exemple, com les penes alternatives poden servir per reduir l’ús de la presó, i ha constatat que els joves infractors tenen voluntat de canviar i que el suport social, en lloc de la resposta punitiva, facilita aquest procés.

El nou doctor honoris causa ha estat conferenciant en el màster en Criminologia i en el grau en Criminologia de la UAB i va participar en les jornades commemoratives del desè aniversari del màster. Ha col·laborat en l'activitat investigadora de l'àmbit criminològic tot acollint, a l'Institut de Criminologia de Cambridge, investigadors de la UAB que hi han fet estades de recerca. A més, el 2016 va inaugurar el XI Congrés Espanyol de Criminologia, organitzat per la UAB i el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Les seves línies de recerca en temes com les penes alternatives, la qualitat de vida a presó o el desistiment i la reinserció han estat molt influents entre els experts en criminologia de Catalunya.

Entre altres reconeixements, Bottoms ha rebut el premi Sellin-Glueck de la Societat Americana de Criminologia i el premi de la Societat Europea de Criminologia. Ha rebut doctorats honoris causa també a la Universitat de Sheffield, a la Queen’s University de Belfast i a la Universitat de Malmö.

Programa de l'acte d'investidura

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats
  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Educació de qualitat

Dins de