Vés al contingut principal

La UAB acull una exposició dedicada a l'artista Nazario Luque i la dissidència queer

09 juny 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'exposició «Art i dissidència en temps de repressió i d'alliberament» arriba a la Sala d'Exposicions UAB per mostrar l'obra revolucionària de l'artista Nazario Luque i posar de manifest la continuïtat de les reivindicacions del col·lectiu queer en l’actualitat, cinquanta anys després dels seus inicis. La mostra, que està comissariada pels estudiants del mòdul Crítica i Difusió de l'Art del Màster en Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB, es pot visitar del 15 de juny al 31 de juliol, i del 4 al 19 de setembre, de dilluns a divendres i de 10 a 19 h, a la Sala d’Exposicions UAB, situada a l'Edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. La presentació de l'exposició és el dimarts 27 de juny, a les 13 h. 

Anarcoma, un dels personatges més coneguts de Nazario Luque

Nazario Luque, conegut artísticament com a Nazario, va ser un destacat artista contracultural, historietista i dibuixant espanyol nascut el 1944 a Castilleja del Campo, Sevilla. És considerat un dels pioners en la representació artística de temes relacionats amb l'homosexualitat, el sexe i el gènere en format de vinyetes. La seva obra, transgressora i provocativa, va desafiar les normes socials i va donar veu i visibilitat al col·lectiu queer en una època marcada per la repressió i l'alliberament sexual. Nazario es va convertir en un símbol de resistència i dissidència, i la seva producció artística continua sent rellevant i actual avui dia, destacant-se per la seva capacitat per afrontar qüestions socials i polítics des dels marges. 

La mostra, comissariada en estreta col·laboració amb l'artista mateix, ofereix una relectura de la trajectòria de Nazario des de la perspectiva dels comissaris que, tot i no haver viscut les reivindicacions del col·lectiu LGBTIQ+ del passat segle, però que, d’alguna manera, s’hi senten representats. A través d'un recorregut cronològic, que comprèn des de la Transició espanyola fins a l'actualitat, es contextualitza l'obra de l'artista dins la situació del col·lectiu LGBTIQ+ a Espanya, traslladant al públic al moment sociopolític en el qual es va crear cada peça exposada per entendre de forma completa la naturalesa transgressora d’aquestes. 

La lluita per l'alliberament del col·lectiu LGBTIQ+, el gènere, la llibertat sexual, l'estigma de la sida, la immigració o la inclusió social són algunes de les preocupacions que Nazario trasllada a la seva obra, com també temes que afectaven el col·lectiu durant els anys setanta i vuitanta, i que encara generen debat en l'actualitat. 

Des de les seves primeres obres com La piraña divina, passant per les icòniques historietes protagonitzades per l'emblemàtica Anarcoma a la revista El Víbora, fins a arribar a les seves litografies i fotografies més recents de temàtica intimista i social, són algunes de les peces que el públic podrà gaudir en aquesta exposició, les quals estableixen la creació d’un diàleg on obra i artista es fusionen en un tot únic que trenca amb la normativitat establerta per tal de visibilitzar les identitats dissidents.

La mostra s'agrupa en tres grans blocs distribuïts en una sala oberta vestida dels colors de l'arc de Sant Martí. Les obres es reparteixen durant tota l'exposició entre vitrines i panells que simulen els cartells que van protagonitzar algunes de les manifestacions en què el dibuixant va participar. A més, els tres blocs repassen els inicis de la producció artística de Nazario i la seva oposició a la repressió dels darrers anys de la dictadura franquista, l'etapa posterior de maduresa en l'obra de l'artista i l'impacte de la sida en el col·lectiu LGTBIQ+, i la representació de la intimitat i de la sexualitat que marquen la seva obra més recent. L'exposició inclou també una entrevista a Nazario que es pot visionar en un espai adjunt a la mostra.

L'exposició «Art i dissidència en temps de repressió i d'alliberament» estarà oberta al públic del 15 de juny al 31 de juliol i del 4 al 19 de setembre del 2023, a la Sala d'Exposicions UAB, situada a l'Edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, a la Plaça Cívica. No deixeu passar aquesta oportunitat de descobrir l'obra d'un artista visionari i reflexionar sobre la vigència de les reivindicacions queer en la societat actual. La presentació de l'exposició és el dimarts 27 de juny, a les 13 h. 

Les organitzacions i les persones que han fet realitat l'exposició han estat el Museu d'Art de Cerdanyola, les biblioteques de Comunicació i d'Humanitats de la UAB, el mateix Nazario, l'alumnat del Màster en Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB i el dissenyador Jesús Galdón. 

Si voleu més informació sobre l'activitat, la programació o qualsevol inquietud artística que vulgueu compartir, podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic cultura.enviu@uab.cat, les nostres xarxes socials o el nostre canal de Telegram, @culturaUAB. A més, us podeu subscriure al nostre butlletí per no perdre-us qualsevol novetat en la programació. 

Dins de