Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La comunitat científica internacional debatrà sobre la dicotomia entre creixement econòmic i lluita contra la crisi climàtica

06 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'activitat humana canvia irreversiblement el nostre planeta, especialment el clima. La voraç demanda de combustibles fòssils i recursos naturals ens ha portat a un moment crític ecològic malgrat dècades d'acció climàtica.

FINAL CONFERENCE ICTA_UAB

És hora de replantejar-nos com gestionem els nostres oceans, boscos, ciutats, patrons de consum i sistemes econòmics. I la ciència és aquí per fer-ho.

Amb l'objectiu d'abordar els problemes ambientals més urgents del nostre temps, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) organitza del proper 13 al 15 de març de 2024 la «Growth vs Climate Conference 2024». L'esdeveniment reunirà al campus de la UAB, a Cerdanyola del Vallès, destacats científics, pensadors, responsables polítics, activistes i periodistes.

Prop de 400 investigadors internacionals de múltiples disciplines debatran sobre les diferents perspectives del creixement en la lluita contra el canvi climàtic i sobre les estratègies que cal seguir per invertir aquesta tendència climàtica. N'hi haurà prou amb el creixement verd, la bioeconomia o el Green New Deal per evitar un desastre climàtic? O hauríem d'adoptar el decreixement o l'acreixement com a models alternatius? Quins són els avantatges i els desavantatges de les diferents estratègies de mitigació i com podem evitar els possibles efectes rebot i les repercussions socials negatives?

L’esdeveniment comptarà amb ponents principals i presentacions de resultats científics sobre temes específics i transversals, debats polítics i tallers de creació conjunta organitzats al voltant de cinc reptes socials: oceans, terra, ciutats, consum i polítiques. Tots ells repensaran com gestionar els oceans, els boscos, les ciutats, els patrons de consum actuals i els sistemes econòmics per garantir un futur sostenible.

Entre els ponents principals hi ha l'ecofeminista Yayo Herrero; la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera;  la secretària d’estat de Drets Socials, Rosa Martínez Rodríguez; l'exministre de Consum, Alberto Garzón; l'antropòleg econòmic i investigador de l'ICTA-UAB, Jason Hickel, així com l'economista ecològic de l'ICTA-UAB i Premi Holberg 2023, Joan Martínez Alier, entre d'altres. L’il·lustrador Javier Royo s’encarregarà de deixar un registre gràfic de les grans idees que s'abordaran durant l'esdeveniment.

Després de tres dies de debats, la cloenda de l'esdeveniment anirà a càrrec de l'activista ambiental Olivia Mandle, la poeta escènica Adriana Bertran i la colla castellera Ganàpies de la UAB.

 

Sessió inaugural

Dimecres 13 de març de 2024
Hora: 15h - Lloc: Exe Campus Hotel - UAB – Campus de la UAB
 

Ponència inaugural: "Transición ecosocial justa. Aterrizar en un planeta translimitado"

 • Yayo Herrero, antropòloga, ecofeminista i enginyera.
   

Debat inaugural

Moderat per Jason Hickel, antropòleg de l'ICTA-UAB, amb la participació de:

 • Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
 • Rosa Martínez Rodríguez, secretària d'Estat de Drets Socials del Govern d’Espanya.
 • Alberto Garzón, exministre de Consum del Govern d'Espanya.
 • Victòria Reyes- García, antropòloga, investigadora ICREA a l'ICTA-UAB.
 • Jeroen van den Bergh, economista ambiental, investigador ICREA a l'ICTA-UAB.
 • Joan Martínez Alier, economista ecològic, Holberg Prize 2023.

La sessió serà il·lustrada en directe per l'artista Javier Royo.

Cerimònia de cloenda

Divendres 15 de març de 2024Hora: 18 hores - Lloc: Exe Campus Hotel - UAB – Campus de la UAB

 • Ponència d'Olivia Mandle, activista ambiental.
 • Performance poètica amb Adriana Bertran, poeta escènica.
 • Actuació de la colla castellera els Ganàpies de la UAB.

 

 

 

Dins de