Vés al contingut principal

Estudiants de la UAB i joves migrats sols, en una experiència pilot de mentoria social

22 juny 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Estudiants de la UAB han fet de  mentors de joves migrats sols amb el projecte pilot "Entre joves", basat en la inclusió social i el treball amb joventut migrada  sola a través d'actuacions de voluntariat. El dimarts, 21 de juny, van fer la darrera trobada del projecte, a la UAB. Hi van assistir representants dels organismes impulsors del projecte: Alexis Serra, secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, i Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària.

ProjecteEntreJoves

El projecte permet contribuir a la desestigmatització de les persones joves que han migrat soles i fomenta que el jovent universitari prengui més consciència sobre la importància d'avançar cap a una societat més inclusiva, crítica i compromesa

El projecte "Entre Joves" es basa en la inclusió i el treball amb jovent migrat sol, amb la participació de l'alumnat de la Universitat Autònoma de Barcelona en diferents actuacions de voluntariat, com ara les mentoriesles activitats grupals i les activitats de sensibilització relacionades amb la temàtica.

Entre Joves és una prova pilot iniciada aquest curs 2021-2022 entre la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Autònoma Solidària de la UAB, en què s’han promogut espais de convivència i vincles entre el jovent migrat sol i l’alumnat de la UAB.

En el marc del projecte s’han establert 13 parelles de mentoria entre estudiants de la UAB i joves migrats atesos a la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència i que actualment viuen i estudien o treballen en municipis propers a la nostra universitat, com poden ser Rubí, Terrassa, Barberà del Vallès o Barcelona.

L’alumnat de la UAB que ha participat en aquesta primera edició cursa estudis a les facultats de Ciències, Veterinària, Dret o Comunicació i Polítiques, entre d’altres. Tant els estudiants de la UAB com els joves participants tenen una edat compresa entre els 18 i els 25 anys, fet que distingeix aquesta mentoria respecte d’altres propostes similars i facilita la relació entre iguals i la creació de vincles i de referències positives a través d’activitats per parelles i conjuntes.

El projecte permet contribuir a la desestigmatització de les persones joves que han migrat soles i fomenta que el jovent universitari prengui més consciència sobre la importància d'avançar cap a una societat més inclusiva, crítica i compromesa mitjançant la participació i la implicació voluntària.

El dimarts 21 de juny ha tingut lloc la darrera activitat grupal. Ha estat una activitat de jocs esportius que s’ha fet al Servei d'Activitat Física de la UAB. Hi han assistit tant els joves mentorats com els mentors, i també hi han assistit algunes educadores de referència dels joves participants. Si bé l'activitat està pensada en format lúdic, s'ha aprofitat el marc de l'activitat per fer una valoració conjunta de manera gràfica i detectar elements de millora de cara el curs que ve, i s’ha finalitzat amb un berenar conjunt per compartir experiències. A més, el mateix dimarts al matí al Campus de la UAB s'ha dut a terme una activitat de sensibilització dirigida a altres estudiants de la UAB i voluntaris de la Fundació Autònoma Solidària sobre migració i joves. Va ser a càrrec de Martí Albesa, que va presentar el documental 18+1.

Una altra activitat grupal destacable que es va fer el passat mes de maig va ser un taller de rap de Versembrant amb la cantant Elane. Els joves estan enregistrant una cançó que parlarà sobre el racisme i la salut mental de la joventut.

Agents organitzadors i col·laboradors

Entre Joves és un programa de la Fundació Autònoma Solidària, entitat d’acció social universitària, que s’ha desenvolupat en coordinació tècnica amb la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència, l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET), la Unitat de Joves Migrats Sols i l’Agència Catalana de la Joventut, i en xarxa amb diferents entitats del territori, com han estat ISOM, EVEHO, la Fundació Champagnat, la Fundació Diagrama, SUARA i la Fundació Busquets.

El programa pilot ha comptat amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat en el marc de la línia E.1 Projectes juvenils de la convocatòria ordinària per entitats, de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència i de la Fundació la Caixa.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Fi de la pobresa

Dins de