Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El professor de periodisme Josep Maria Figueres, Premi Sant Cugat a tota una trajectòria

03 jul. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’historiador i professor honorari d’Història del Periodisme a la UAB Josep Maria Figueres Artigues ha rebut el Premi Sant Cugat a tota una trajectòria. Figueres, que exerceix la docència a la UAB des del 1991, és  especialista en l’estudi del periodisme català

El professor Figueres recull premi de la ma de l'alcalde
El professor Figueres recull el premi que li lliurà l'alcalde de Sant Cugat.

El professor honorari de la UAB, historiador i escriptor Josep Maria Figueres Artigues ha rebut el Premi Sant Cugat a tota una trajectòria (en edicions anteriors anomenat Premi Ciutat de Sant Cugat) en un acte celebrat el dijous, 20 de juny, al Teatre Auditori de Sant Cugat.

«És un plaer poder explicar el que m’agradava —i m'agrada—: la historia del periodisme català, que ha estat un dels eixos de la meva vida», ha declarat a la UAB després de rebre el premi el professor Josep Maria Figueres.

Una trajectòria llarga i extensa

L’historiador, escriptor i professor de la UAB ha rebut el reconeixement de mans de l’alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès. Nascut a Vilanova i la Geltrú però molt arrelat a Sant Cugat, Figueres és autor de mig centenar de llibres sobre periodisme català, catalanisme polític i historia i cultura. També és autor d’un centenar de monografies sobre la historia del periodisme català.

Entre els seus nombrosos estudis i treballs excel·leixen les monografies sobre La Renaixensa, El País, Diari de Barcelona, Avui i els estudis sobre les edicions facsímils de La Pàtria Catalana (la primera revista en català de Valls) i Cuca Fera (estudi que va rebre el premi Joan Givanel i Mas de l’Institut d’Estudis Catalans), i molt especialment la seva tesi doctoral sobre el Diari Català, publicada a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i premi Lluís Nicolau d’Olwer del mateix Institut.

Ha tingut cura de manuals per a la docència. S’ha ocupat de la història del catalanisme polític amb la recuperació dels sumaris de consells de guerra donant a conèixer els dedicats a Prat de la Riba (1902), Manuel Carrasco i Formiguera (1922) i Lluís Companys (1940). Ha divulgat l’obra de Companys recuperant els articles i discursos dels anys vint i té en curs els discursos de guerra Companys.

Els seus darrers treballs s’han ocupat de la Guerra Civil Espanyola i n'han estudiat les confiscacions, el periodisme, els guions de Ràdio Barcelona, el Comissariat de Propaganda... De la Guerra Civil ha recopilat cròniques periodístiques a Madrid en guerra i entrevistes a Entrevista a la guerra. De Lluís Companys a Pau Casals. Sobre l’exili ha compost la recopilació Veus de l’exili. 20 testimonis de la diàspora catalana que aplega vint entrevistes a exiliats del centenar que es van fer a Mèxic, França i Catalunya.

A més de l’activitat de recerca que publica en revistes i congressos especialitzats ha mantingut una acció divulgativa de transferència de coneixement amb la direcció dels cursos d’història de l’Accat, de la col·lecció «Memòria del segle XX» i de les revistes adreçades a professors de secundària i a interessats en la història de la premsa Materials d’Història de Catalunya i Gazeta, revista d'història de la premsa que va fundar. És coordinador de les Jornades d’Història de la Premsa. Ha estat secretari de la Societat Catalana de Comunicació i ara és membre de la junta de la Societat Catalana d’Estudis Històrics de l'IEC.

Col·labora al Diari de Girona amb la secció de lletres gironines, a Capçalera amb col·laboracions sobre revistes catalanes rellevants i a Última Hora de Palma en la pàgina universitària de la Universitat de les Illes Balears.

Nova edició dels premis

En aquesta primera edició extraordinària dels Premis Sant Cugat que unifica cinc anys (2019–2023) dels antics Premis Ciutat de Sant Cugat s’han lliurat 11 guardons: cinc individuals per cada any, cinc de col·lectius i un únic Premi Sant Cugat a tota una trajectòria, que és el que ha rebut el professor Josep Maria Figueres.

Dins de