Sala de premsa

Entregats els premis Arcadi Oliveres als millors TFG en justícia global

Imatge entrega de premis Arcadi Oliveres 2023

Avui, a la Sala d’Actes de la Facultat d’Economia i Empresa, s'han reconegut els millors treballs de fi de grau realitzats el curs passat i que tracten temàtiques vinculades a la transformació per a la justícia global. 28 estudiants han rebut el premi. A més, a l’acte, s'han donat a conèixer els treballs premiats per àmbit de coneixement.

28/03/2023

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) convoca cada curs el Premi de Treballs de Final de Grau destinat a premiar els millors treballs de fi de grau en clau de transformació per a la justícia global realitzats per estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’acte de reconeixement i repartiment dels Premis Arcadi Oliveres, que ha tingut lloc avui, 28 de març, a les 12h a la Facultat d’Economia i Empresa, ha reconegut a les persones autores dels TFG sobre desenvolupament sostenible i justícia global. A més a més, també ha fet visibles la contribució dels TFGs premiats als ODS i a la justícia global des de les diferents disciplines existents al Campus.

L’acte ha començat amb una benvinguda d'Esther Zapater, secretària general de la Universitat Autònoma de Barcelona i seguidament amb la presentació del director de la FAS, Jordi Prat qui ha agraït la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona en el projecte, així com la tasca realitzada pels comitès avaluadors que han valorat els treballs presentats. Prat ha destacat la consonància d'aquests guardons "amb la feina desenvolupada per la FAS i el seu compromís amb la justícia planetària". I s'ha congratulat pel fet que els premis duguin el nom del professor Oliveres com a homenatge "al seu compromís amb la pau" i la seva "vinculació amb la joventut". A continuació, el director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar, el quan ha afirmat que el concepte de justícia global està relacionat amb "un nou paradigma" que ha de transformar la nostra "visió del desenvolupament". Llistar ha denunciat l'efecte intergeneracional de la globalització i ha assegurat que "cal redefinir la comunitat planetària més enllà dels estats nació".

A continuació, s'ha fet entrega dels premis donant protagonisme a l’alumnat guanyador. Cadascun d’ells ha pujat al faristol i ha fet una breu intervenció explicant com contribueix el seu TFG al desenvolupament sostenible i a la justícia global.

28 estudiants han sigut premiats en aquesta edició: Jinyue Bai i Laura Vetter de l’Escola d’Enginyeria; Anna Pallarés Garcia, Elsa Carbonell Malet, Carla Gil Piñeira, Alberto Carrasco Parrón i Belén Mahia Vizcaíno de la Facultat de Biociencies; Oriol Llopis Almela, Eudald Vehí Llorente i Mónica Cano Garrido de la Facultat de Ciències; Alaaddine Azzouzi Rahmouni i Lucia Collera Tamargo de la Facultat de Ciències de la Comunicació; Joan Arnijas de la Facultat de Ciències de l’Educació; Samir Rezali Hoummira, Jordi Sorolla Garcia, Roser Lafont Colomines i  Júlia Cabello Abadal de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia; Jan Cubillo Solà i Ricardo Pol Hermida de la Facultat de Dret; Pablo Algarrada Vera de la Facultat d’Economia i Empresa; Julia Ron Soto, Laura Franco Nieto, Pablo Marid Arancibia, Cristina Troya Betrian i Raquel Sancho Ruiz de la Facultat de Filosofia i Lletres; Daina Parellada Moreno de la Facultat de Medicina; Nathan Percy de la Facultat de Traducció i Interpretació; i Xavier Rincón Moledo de la Facultat de Veterinària.

Seguidament, s'han revelat i repartit els premis per àmbit de coneixement:

  • Arts i Humanitats: Cristina Troya Betrian, estudiant d'Humanitats pel TFG El projecte cultural del Cosmocaixa. El museu de la ciència com a model de gestió privada. TutorDaniel Ortega Ortizoga.
  • Ciències, Biociències i Tecnologies: Belén Mahía Vizcaíno, estudiant de Microbiologia, pel seu TFG Microbiology and sustainability understanding the world from a different perspective. Tutora: Núria Gaju Ricart.
  • Ciències Socials i Jurídiques: Julia Ron Soto estudiant d'Antropologia Social i Cultural, pel seu TFG Formas de paliación del dolor migrante en poblaciones latinoamericanas migradas en Catalunya. La escritura como método terapéutico para superar el duelo migratorio. Tutora: Irina Casado i Aijón.
  • El de ciències de la salut ha quedat desert.

Cada premiat ha rebut la quantitat de 250€ i l’especificació d’aquest premi en el Diploma. A més, tots els treballs premiats es disposen al Dipòsit Digital de Documents de la UAB amb la llicència CC-BY-SA amb caràcter de no exclusivitat, sense límit temporal ni territorial.

Per finalitzar l'acte, Esther Zapater, secretària general de la UAB, ha dirigit unes felicitacions tant a les persones guardonades com a les seves famílies, els tutors i tutores dels treballs i els comitès avaluadors. Zapater també ha recordat la figura del professor Oliveres com un "sacsejador de consciències" que, segons ha declarat, "es sentiria molt orgullós escoltant les presentacions dels treballs". I ha afirmat que aquesta iniciativa està íntimament lligada a la sensibilitat i els valors de la UAB, a més de visualitzar "el principal patrimoni de la Universitat, que són les persones". Zapater ha explicat també que la UAB està treballant actualment per introduir millores i noves iniciatives que incideixin en la justícia global i la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides.

Al sortir, les persones assistents han gaudit d'un refrigeri al vestíbul de la mateixa facultat.