Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Constaten la bona salut del tritó pirinenc a Catalunya

21 des. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors de la UAB han descartat la presència de fongs quitridis en el tritó dels Pirineus a Catalunya en un estudi en què n’han mostrejat 642 exemplars. Tanmateix, la detecció d’un dels dos fongs quitridis en tòtils, una espècie de gripau, al límit de distribució del territori on habiten els  tritons, els fa emfatitzar la importància de continuar monitoritzant la salut de les poblacions d’amfibis pirinencs.

Tritó pirinenc
Imatge: WildCoM

Investigadors del grup de recerca de Medicina per a la Conservació de la Vida Salvatge (WildCoM) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han dut a terme un projecte de recerca per conèixer si dos fongs patògens, Batrachochytrium dendrobatidis i Batrachochytrium salamandrivorans, podrien estar presents en les poblacions del tritó pirinenc de Catalunya. Aquests dos fongs poden provocar quitridiomicosi en els amfibis, una malaltia global a causa del comerç d’espècies i la mobilitat humana que ha causat l’extinció de nombroses espècies d’amfibis a nivell mundial. A la península ibèrica els fongs quitridis s’han localitzat principalment en les altituds més elevades.

En l’estudi han mostrejat 642 individus del tritó del Pirineu i 495 d’altres cinc espècies d’amfibis que cohabiten amb ell: el tritó palmat, la salamandra, la granota pirinenca, el gripau comú, i el tòtil. L’estudi l’han realitzat en 15 zones de 3 parcs naturals (Cadí-Moixeró, Capçaleres del Ter i del Freser i Alt Pirineu).

“No hem detectat cap tritó positiu a cap dels dos fongs quitridis en les mostres analitzades i podem dir que les poblacions del tritó del Pirineu a Catalunya són lliures dels patògens”, explica Òscar Cabezón, investigador del Departament de Medicina i Cirurgia Animals, que dirigeix el projecte. “Únicament hem detectat B. dendrobatidis en el punt més oriental del Pirineu, en el límit de distribució del tritó, i en una altra espècie, el tòtil”, afegeix.

“Hem constatat que no hi ha un problema de salut aparent en els amfibis de les zones estudiades. Tanmateix, la detecció d’un dels fongs en un punt del Pirineu emfatitza la importància de continuar monitoritzant aquestes poblacions, per detectar la possible expansió del patogen i futurs problemes de salut”, assenyala Maria Puig Ribas, investigadora del projecte.

L’estudi ha permès també crear un banc de mostres que servirà per realitzar futurs estudis, “essencial per poder detectar l’aparició de nous patògens”, apunten els investigadors. El següent pas  consistirà en definir nous objectius per a la conservació de l’espècie. A més, els investigadors també estan duent a terme estudis poblacionals, tant del tritó pirinenc com de les altres espècies d’amfibis.

L’estudi s’ha realitzat amb el suport del programa de mecenatge de la UAB i de la Fundació Zoo de Barcelona.

Dins de