Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Bioblitz UAB: ciència ciutadana per conèixer la biodiversitat del campus

27 abr. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB organitza els dies 6 i 7 de maig un Bioblitz que permetrà recórrer el campus de la mà de persones expertes i participar en el mostreig de diferents espècies de sers vius que l’habiten, aprenent metodologies per estudiar la natura sovint difícil de conèixer de ben a prop. La iniciativa servirà de punt per partida per divulgar la importància ecològica del campus universitari i dur a terme accions per millorar-ne la conservació.

1er Bioblitz UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza els propers 6 i 7 de maig el primer Bioblitz al seu campus, una iniciativa oberta a la participació de la ciutadania que té com a objectiu registrar la major quantitat possible d’espècies de plantes i animals que viuen en aquest entorn natural. L’esdeveniment suposa una molt bona oportunitat per saber-ne més sobre la biodiversitat que envolta el territori i gaudir del coneixement que hi aportaran persones expertes en biologia de camp, qui ensenyaran com reconèixer i estudiar les espècies que s’hi trobin.

Els participants que s'hi han inscrit podran col·laborar en el mostreig de diferents grups de plantes i animals i aprendre metodologies per estudiar la natura sovint difícil de conèixer de ben a prop. Les activitats que s’hi duran a terme estaran dedicades, entre d’altres espècies, als rèptils, els mamífers, els ocells, els cargols i llimacs, les papallones, els líquens i les orquídies; hi haurà itineraris nocturns per a l’observació de ratpenats, amfibis i cuques de llum, passejades per aprendre sobre la comunicació vocal en els ocells, i una activitat de fototrampeig per estudiar els mamífers més petits.

El campus de la UAB es troba a Bellaterra i té una extensió aproximada de 260 hectàrees. Es caracteritza per tenir un mosaic agroforestal amb diversitat d’ambients, forestals de ribera, pinedes, alzinars, rieres, camps, etc. Aquesta diversitat provoca que hi puguin viure una gran diversitat d’organismes vius.

“Tot i ser una zona amb molta activitat humana, és molt interessant també a nivell ecològic, perquè és un espai que connecta les dues serralades prelitoral i litoral. La seva preservació és, doncs, importantíssima per assegurar la viabilitat de les poblacions d’animals i plantes de diferents parcs naturals i espais agroforestals”, explica Sandra Saura, investigadora del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i del CREAF, coordinadora del Bioblitz.

Totes les activitats previstes s’iniciaran des de la Plaça Cívica del campus.

Per a què servirà el Bioblitz UAB?

Els Bioblitz són esdeveniments participatius de ciència ciutadana que tenen com a objectiu registrar tantes espècies de sers vius com sigui possible en un lloc específic durant un temps determinat. Aporten observacions i contribueixen a enriquir les bases de biodiversitat per a la investigació.

El que es durà a terme a la UAB forma part del projecte Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB, que coordina Sandra Saura i té com a objectius principals divulgar la importància ecològica del campus de la Universitat, així com també dur a terme accions de gestió per la millora de la seva conservació ecològica. Les dades obtingudes permetran fer un diagnòstic de la biodiversitat com a punt de partida del projecte i seran imprescindibles per facilitar la presa de decisions d’accions de millora de la conservació del campus. Aquestes dades seran compartides i es podran actualitzar a través d’una aplicació.

El Bioblitz UAB està finançat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la UAB, en col·laboració amb l’oficina de Medi Ambient, la Facultat de Biociències i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i el CREAF.

Altres associacions i entitats que hi col·laboren són:  Associació Catalana de Malacologia, Institució Catalana d’Història Natural, Museu de Ciències naturals de Granollers - Àrea d’investigació de quiròpters, Institut de Recerca de la Biodiversitat, Zoological Systematics and Evolution (GRC), Universitat de Barcelona, Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), Societat Catalana d’Herpetologia, Grup Felis - (ICHN), Grup Orquidiològic de Catalunya (ICHN), Cucadellum - grup d'estudi dels lampírids de Catalunya.

Enllaç al programa i descripció d’algunes de les activitats:

https://www.uab.cat/doc/Programa1erBioblitzUAB_ca

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

    Dins de