Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Analitzaran les narratives extremistes a Europa per contrarestar-les

30 maig 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors del Centre d'Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) de la UAB participen al projecte Horizon Europe  ARENAS (Analysis of and Responses to Extremist Narratives) que s’acaba de posar en marxa. La recerca estudiarà les narratives extremistes que afecten la vida política i social a Europa i proposarà solucions per contrarestar-les, per a un desenvolupament més inclusiu i respectuós de la societat.

Foto de grup de l'equip de recerca del projecte ARENAS
L'equip de recerca que durà a terme el projecte ARENAS.

Coordinat per la Universitat de Cergy París, ARENAS reuneix un consorci multidisciplinari de nou universitats, una ONG, dues PIME i cinc socis col·laboradors (associated partners): una associació internacional, dues associacions nacionals i dues ONG. La UAB hi participa mitjançant el CEDIC i té com a investigador principal Steven Forti, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània.

Durant els propers quatre anys ARENAS analitzarà les narratives extremistes que afecten la vida política i social a Europa. L'equip estudiarà la naturalesa d'aquestes narratives i cercarà comprendre els discursos relacionats amb la ciència, el gènere i la nació. En comprendre com es creen, circulen i funcionen aquestes narratives, el projecte oferirà eines a les nostres societats per poder contrarestar-les. En aquest sentit, es faran recomanacions per a polítiques públiques sobre com evitar que aquestes narratives arrelin i es difonguin encara més.

L'objectiu general del projecte és caracteritzar, mesurar i comprendre el paper de les narratives extremistes en els discursos que tenen un impacte no només a les esferes polítiques i socials, sinó de manera important en els mateixos actors interessats. Liderant un programa de recerca innovador i ambiciós, l’equip de recerca contribuirà significativament a omplir el buit en les investigacions que hi ha sobre aquest tema, farà recomanacions als responsables de la formulació de polítiques públiques, als mitjans de comunicació, als professionals de la inclusió social i a les institucions educatives, i proposarà solucions per contrarestar les narratives extremes per a un desenvolupament més inclusiu i respectuós de la societat europea.

L'esdeveniment de llançament, celebrat a França recentment, ha acollit, a més del professor Steven Forti, investigadors de la Universitat de Cergy París (França), l’Institut d’Història Contemporània d’Eslovènia, l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (Espanya), la Universitat d’Hèlsinki (Finlàndia), el CNRS (França), la Universitat Heinrich Heine de Düsseldorf (Alemanya), la Universitat de Gènova (Itàlia), la Universitat de Xipre (Xipre), Creative Ideas (Letònia), Momentum Educate + Innovate (Irlanda), Wateronmars (Itàlia) i la Fundació OXFAM Intermón (Espanya).

Dins de