Vés al contingut principal

Alexander Fidora, premiat per la Fundació Alexander von Humboldt per la seva carrera investigadora

16 nov. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El professor investigador ICREA al Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana Alexander Fidora ha estat guardonat amb el premi de recerca  A. v. Humboldt – J. C. Mutis de la Fundació Alexander von Humboldt, en reconeixement a les fites assolides en la seva trajectòria acadèmica.

Alexander Fidora

Alexander Fidora és un dels experts mundials en l’estudi de les dimensions interreligioses de la filosofia medieval hispànica, particularment dels contactes culturals entre el judaisme, el cristianisme i l’islam. El premi de la Fundació Alexander von Humboldt, dotat amb 60.000 euros, li permetrà fer diverses estades de 3 a 4 mesos durant els propers dos anys al Departament de Filosofia de la Universitat Goethe de Frankfurt i al Center for the Study of Religious Dynamics de les Universitats de Frankfurt i de Tel-Aviv. En aquests centres estudiarà qüestions relacionades amb dos projectes ERC que va dirigir a la UAB sobre relacions interculturals i polèmica interreligiosa a l’Edat Mitjana. Concretament, treballarà sobre els fonaments filosòfics, i en particular epistemològics, dels diàlegs i les disputes entre representants de diferents religions a l’època medieval.

Nascut el 1975 a Offenbach (Alemanya), Alexander Fidora va estudiar filosofia a la Universitat de Frankfurt i a la UAB i va obtenir el seu doctorat el 2003 a la Universitat de Frankfurt. La seva recerca  se centra en la filosofia i teologia medievals, així com en l’estudi de les dimensions interreligioses de l'Edat Mitjana, disciplines sobre les quals ha publicat una cinquantena de llibres i més de cent-cinquanta articles. Ha estat professor visitant a la Universitat de Saint Louis, la Universitat Panamericana de la Ciutat de Mèxic, la Universitat d’Erlangen-Nuremberg i la Universitat de Pennsilvània.  

Entre altres projectes, el professor Fidora ha dirigit l'ERC Starting grant “Latin into Hebrew” (2008-2012) i el projecte ERC Consolidator “The Latin Talmud” (2014-2019). El seu treball ha estat distingit amb el Premi Internacional Catalònia  (2011) i el Premi Samuel Toledano (2012). És membre de l'Academia Europaea

Dins de