Vés al contingut principal

Aconsegueixen que l'EMA designi el cannabidiol com a medicament orfe per al tractament de la síndrome de Leigh

14 set. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha designat el cannabidiol com a medicament orfe per tractar la síndrome de Leigh, una malaltia mitocondrial minoritària. La decisió és fruit d’una sol·licitud presentada pels investigadors del grup de recerca en Neuropatologia Mitocondrial de l’Institut de Neurociències (INc-UAB) Emma Puighermanal, Albert Quintana i Elisenda Sanz.

L'equip de recerca a l'INc
L'equip de recerca de la UAB que ha participat en el treball: Elisenda Sanz (esquerra), Albert Quintana i Emma Puighermanal-Puigvert

Les malalties minoritàries són aquelles que tenen una incidència igual o inferior a 5 casos per cada 10.000 persones. Són tan poc freqüents que, malgrat la gravetat, sovint no reben atenció per part de la indústria farmacèutica. Per facilitar el desenvolupament i l’autorització de fàrmacs per a malalties minoritàries, les agències reguladores poden atorgar a certs fàrmacs la distinció de medicaments orfes, que es beneficien de diversos incentius.

La síndrome de Leigh és una malaltia mitocondrial neurodegenerativa molt severa que afecta la població pediàtrica. Com que els mitocondris de les seves cèl·lules no funcionen bé, els pacients tenen problemes en molts òrgans i sistemes, però principalment als músculs i al sistema nerviós. Les causes de la malaltia són genètiques i actualment no hi ha cap tractament aprovat.

En un ampli estudi preclínic on s’ha combinat l’ús de models animals de la malaltia amb cèl·lules derivades de pacients, investigadors de l’INc-UAB han demostrat que el cannabidiol, una substància química derivada de la planta del cànnabis, exerceix múltiples efectes beneficiosos. En destaquen una disminució de la producció d’estrès oxidatiu i d’inflamació, una millora dels problemes socials i motors, una reducció de l’epilèpsia i un augment en l’esperança de vida en ratolins genètics que presenten un fenotip semblant a la síndrome de Leigh.

Els líders d’aquest projecte, els doctors Emma Puighermanal i Albert Quintana, esperen poder fer aviat un estudi clínic sobre l’ús del cannabidiol en pacients. Per tal de facilitar el desenvolupament d’aquesta substància per al tractament de la síndrome de Leigh, acaben d’aconseguir la seva distinció com a fàrmac orfe per l’Agència Europea del Medicament. Aquesta designació comporta diversos beneficis, com ara consells científics i assistència en protocols, exclusivitat de mercat i reducció de costos de desenvolupament, entre altres, amb l’objectiu final de portar al mercat un fàrmac efectiu per a malalties que encara no tenen cap tractament.

Enllaç d’interès: Registre europeu de productes mèdics https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/html/o2800.htm

Dins de