Identifiquen un gen implicat en un càncer d'ovari molt rar i agressiu
Identifiquen un gen implicat en un càncer d'ovari molt rar i agressiu 24.03.2014 Investigar  -  Una recerca internacional ha identificat un gen, SMARCA4, que podria estar implicat en la gènesi d'un tumor ovàric molt rar i agressiu que afecta principalment nenes i dones joves. En l'estudi, publicat a Nature Genetics, han participat investigadors de l'Hospital de Sant Pau i la UAB.

El carcinoma de cèl·lules petites de tipus hipercalcèmic és un càncer d'ovari molt rar, d'origen desconegut i curs clínic molt agressiu, que ocorre en nenes i dones joves. Els seus trets clínics i patològics són característics. Es tracta d'un tumor de cèl·lules petites diploides mal diferenciades d'aspecte epitelial però de naturalesa mal definida. En la majoria de casos, el tumor ja es troba disseminat en l'abdomen en el moment del diagnòstic i el 75% de les pacients no sobreviu dos anys i no respon al tractament quimioteràpic.

Per aclarir les alteracions genètiques subjacents en aquesta rara forma de càncer ovàric, els investigadors van realitzar una seqüenciació genètica massiva en mostres de tumors i sang perifèrica de 12 pacients així com en una línia de cultiu cel·lular. El DNA tumoral i sanguini es va analitzar mitjançant seqüència de tot el genoma i de l’exoma.

En l'estudi es van identificar mutacions que inactiven el gen SMARCA4, un remodelador de la cromatina de la via SWI/SNF, en 75% (9/12) de les pacients amb carcinoma. A més, s’hi va trobar una pèrdua de la proteïna SMARCA4 en el 82% (14/17) dels carcinomes ovàrics de cèl·lules petites, però només en el 0,4% (2/485) d'altres tumors ovàrics.

Aquestes troballes suggereixen que el gen SMARCA4 està implicat en la gènesi del tumor. La pèrdua de la funció normal SWI/SNF podria ser un factor clau en la carcinogènesi i susceptible de diana terapèutica en les cèl·lules deficitàries de SMARCA4.

El treball ha estat liderat pels grups del “Translational Genomics Research Institute” (TGen), Phoenix, Arizona, EUA, i el “Department of Pathology and Laboratory Medicine, The University of British Columbia, and Centre for Translational and Applied Genomics”, British Columbia Cancer Agency, Vancouver, BC, Canada. Els doctors Emanuela D’Angelo i Jaime Prat, del Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital de Sant Pau i del Departament de Ciències Morfològiques de la UAB, hi han contribuït amb un dels casos estudiats i en l'actualitat col·laboren en el disseny de nous projectes que inclouen 22 casos addicionals procedents de l'arxiu de consultes del Dr. Prat.

Article de referència:
The rare, highly malignant small cell carcinoma of the ovary of the hypercalcemic type displays common inactivating germline and somatic mutations in the tumor suppressor SMARCA4 . Pilar Ramos, Anthony N Karnezis, et al. Nature Genetics, March 23, 2014.
Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2020 Universitat Autònoma de Barcelona