Vés al contingut principal

La Xarxa de recerca Bullying a l'esport rebrà el 2022 el suport del CSD i serà coordinada per la Dra. Maria Prat

13 jul. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La formació de professionals de l'esport en bullying serà l'objectiu central de l'activitat de la xarxa el 2022. #ConElBullyingNoSeJuega

Red de investigación Bullying en el Deporte

La xarxa d'investigació Bullying a l'Esport: Anàlisi i Bones Pràctiques (ByD) es va crear el 2021 amb la finalitat de facilitar la trobada entre investigadors/es interessats/des en el fenomen i potenciar la comprensió i l'estudi d'aquesta problemàtica.

La Xarxa ByD està formada 12 investigadors/es i col·laboradors acadèmics de sis universitats espanyoles i dues portugueses de set grups de recerca diferents: l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Universitat de Barcelona), Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Vic-Central de Catalunya, Universitat de Còrdova, Universitat de Sevilla, la Universidade de Lisboa i la Universidade Europeia de Lisboa. 

El programa d’activitats per al 2022 se centra en la realització d’un estudi pilot compartit que permeti conèixer i reflexionar sobre la formació que reben els estudiants de l’àmbit de Ciències d’Activitat Física i Esport (CAFyD) sobre la problemàtica del bullying.

El bullying pot tenir greus conseqüències per a la víctima tant a nivell psicològic (baixada de l'autoestima, ansietat, depressió, etc.) com a social (reducció de les interaccions socials) i l'abandonament de la pràctica esportiva és una de les potencials conseqüències. Tot i que durant la pràctica esportiva ocorren episodis de bullying, l'esport també és considerat com una eina pedagògica per a la prevenció i la reducció del bullying mitjançant el desenvolupament positiu d'uns valors, actituds que serveixin com a eina pedagògica. Malgrat aquest potencial, hi ha una absència significativa de programes anti-bullying en l'entorn educatiu esportiu, tant a nivell nacional i internacional.

Durant l'any 2022, la xarxa serà liderada per la Dra. Maria Prat des de l’Institut de Recerca de l’Esport de la Universitat Autònoma de Barcelona. Prèviament, la coordinació havia recaigut a Carles Ventura Vall-llovera de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya. Les activitats de la xarxa reben el suport econòmic del Consell Superior d’Esports.

Dins de