Vés al contingut principal

Donant suport a la salut mental a través de l'entorn en l'esport d'alt rendiment - MENTiS Erasmus+ Sport 2022-24

26 abr. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Reforçar les iniciatives de salut mental i el desenvolupament de talent dins de les organitzacions esportives europees d'alt rendiment és l’objectiu de MENTiS, nou projecte concedit Erasmus+ Sport (2022-2024).

MENTIS Erasmus+ Sport

Es preveu que 6.636 atletes i 1.568 membres de l’entorn puguin participar en aquest projecte a través dels socis del consorci MENTiS.

El Grup d'Estudis de Psicologia de l'Esport de la UAB (GEPE-UAB), en el marc de l’IRE-UAB, participa com a soci associat del projecte europeu Suport a la Salut Mental a través de l’Entorn en l'Esport d'Alt Rendiment (MENTiS) finançat pel programa Erasmus+ Sport de la Comissió Europea. El projecte de dos anys va començar al gener de 2023.

MENTiS té com a objectiu reforçar les iniciatives de salut mental dins de les organitzacions esportives europees d'alt rendiment i el desenvolupament de talent. Amb aquesta finalitat, el projecte desenvoluparà noves intervencions basades en la comunitat dirigides al entorn d'esportistes (és a dir, entrenadors, personal de suport i d’altres persones significatives).

Més concretament, l'objectiu és desenvolupar recursos i eines educatives en salut mental basades en l'evidència centrades en tres pilars clau:

 • Alfabetització en salut mental
 • Competències de “primers auxilis” en salut mental
 • Competències de “auto-cura” de salut mental

Erasmus+ Sport MENTIS - objectius

 

Aquests recursos i eines educatives es desenvoluparan, implementaran, avaluaran, perfeccionaran i difondran àmpliament durant la vida del projecte. El projecte proporciona un valor afegit directe dins del context de la UE en centrar-se en el desenvolupament de competències de salut mental en la població important, però sovint ignorada, dels membres del entorn.

Impacte
Els recursos i eines desenvolupats i implementats permetran a les organitzacions optimitzar els seus serveis de suport i facilitar el suport de salut mental tant per als esportistes com per als membres del seu entorn.

El projecte MENTiS i els seus resultats pretenen generar un impacte positiu aportant un valor afegit directe a la investigació, la política i la pràctica esportiva d'alt rendiment europees al:

 • Promoure i augmentar la conscienciació sobre la temàtica de la salut mental en l'esport;
 • Oferir oportunitats per desenvolupar una comprensió del paper de l'entorn d'esportistes per promoure la salut mental;
 • Proporcionar i millorar oportunitats per al desenvolupament de les competències dels membres del entorn per promoure la salut mental;
 • Facilitar la cooperació relacionada amb la salut mental entre els agents de l'esport, l'educació i la salut.

Sobre el Consorci
MENTiS reuneix un consorci de 28 experts en esport d'alt rendiment i salut mental, que representen 8 organitzacions de 6 països europeus (Bèlgica, França, Països Baixos, Espanya, Suècia i Regne Unit). El consorci inclou 4 òrgans de govern esportiu nacionals, 1 centre d'alt rendiment i 3 universitats que donen suport als esportistes.

 • Vrike Universiteit Brussel (Bèlgica)
 • Loughborough University (Regne Unit)
 • Centre d'Alt Rendiment Esport de Sant Cugat (Espanya)
 • Sveriges Riksidrottsforbund (Suècia)
 • Comite Olympique et Interfederal Belge ASBL (Bèlgica)
 • Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya)
 • Nederlands Olympisch Comite-Nederlandse Sport Federatie Verenigng (Holanda)
 • Institut National du Sport de l'Expertise et la Performance (França)

El consorci està coordinat per la Vrije Universiteit Brussel (VUB). Les persones de contacte de l'equip de la UAB són Miquel Torregrossa i Yago Ramis

Dins de