Olimpíada Jove 2019

Olimpíada Clàssica UAB
En el marc del Programa Argó de l’ICE de la UAB, l'ICE, amb el seu Equip Argó de Llengües i Cultura Clàssiques, el Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana i la Facultat de Filosofia i  Lletres de la UAB organitzem l'Olimpíada Jove. L’activitat està adreçada a alumnat de 4rt d'ESO que cursi Llatí i consisteix en passar un matí a la Facultat de Filosofia i Lletres per endinsar-se en el món grecoromà i participar en tallers on s’experimentarà com podia ser la societat i la cultura antigues.
L'Olimpíada Jove neix amb els objectius de fomentar l’estudi de les llengües i la cultura clàssiques a l'educació secundària i d'oferir un punt de trobada entre l’ensenyament secundari i la universitat.

05/02/2019

PROGRAMA 

09.00 Recepció

Sala de Graus de la Facultat de Psicologia (P-24)
09.15 Inauguració
a càrrec de Xavier Yáñez, cap del Servei de Currículum de Secundària i Batxillerat; Vicenç Llorca, assessor tècnic docent del Servei de Currículum de Secundària i Batxillerat; i Sebastià Giralt, professor del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la UAB
09.30 Xerrada d'inauguració
Pompeia. Una campanya electoral petrificada
a càrrec de Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres
10.15 Primer bloc de tallers
11.00 Pausa
11.30 Segon bloc de tallers
12.15 Tercer bloc de tallers
13.00 Kahoot amb 5 preguntes de cada taller a contestar amb mòbil
13.30 Cloenda 

Tallers:
Es faran en grups de 20 estudiants. Tot l'alumnat farà els tres tallers.
  1. Veure, sentir i tocar la història, a càrrec de Ricard Llop i el grup Barcino Oriens
    • Barcino Oriens, coordinat per Ricard Llop (Escola Joan Pelegrí, Barcelona), és un grup de recreació, reconstrucció i divulgació històrica romana creat el 2009, vinculat a l’ensenyament i a diversos festivals de recreació històrica i que ha col·laborat amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya i del Museu d'Història de Catalunya. Amb el suport d’un bon nombre dels seus membres oferirà un taller dinàmic i experimental, amb tres espais concomitants per acollir grups d’alumnes:
      1. Ornatrices: maquillatge i pentinat
      2. Legio: vestir-se amb la panòplia i experimentar pesos i mobilitat
      3. Gladiatura: posar-se les peces més significatives per veure pesos i mobilitat per al combat
  2. Escriptures antigues, a càrrec Marta Oller, professora del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
    • La sessió s’iniciarà amb una breu introducció sobre l'alfabet grec i algunes pràctiques d’escriptura a l’antiga Grècia mitjançant una mostra de diferents tipus de textos epigràfics: marques de propietat, làpides funeràries, inscripcions públiques, comercials, cartes privades, grafits, malediccions, etc.. Com a activitat final, els participants hauran de decorar un plat petit de terrissa amb el seu nom en alfabet grec.
  3. Un dia a l’antiga Roma: joc de rol, a càrrec de Daniel Ramon, professor del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
    • Es tracta d'un joc de simulació en temps real d'una jornada o jornades d'un grup humà a l'antiga Roma. Cada participant rep un rol concret i unes instruccions que ha de dur a terme durant el temps de joc. Hi ha representats personatges de diversos estrats socials (patricis, plebeus, esclaus) amb característiques diverses (en riquesa i influència) i ocupacions variades (mercaders, lanistes, pagesos, gladiadors ...). La finalitat del joc és que cada participant interioritzi el seu personatge i prengui les decisions que l'han de dur a acomplir la seva missió dins de les possibilitats que la seva condició social i econòmica li permet. Per exemple:
      • Un patrici ric i influent que ha d'organitzar un sopar amb gent important de la ciutat. Amb els diners assignats ha de comprar menjar, esclaus per a amenitzar el sopar i aconseguir que els convidats li portin regals.
      • Un lanista que té com a missió organitzar un espectacle de gladiadors: ha d'aconseguir els esclaus necessaris.
Activitat gratuïta. Les places s'assignaran per ordre d'inscripció.

Data: 8 de febrer de 2019
Horari: 9 a 14 h.
Lloc: Facultat de Filosofia i Lletres i Facultat de Psicologia de la UAB.
La recepció i inauguració seran a la Sala de Graus de la Facultat de Psicologia (P-24).
Places: 60

Places exhaurides