Judit Jané, estudiant del Màster en Seguretat Alimentària: "Era una gran oportunitat per estar al dia en l'àmbit normatiu"
Judit Jané, estudiant del Màster en Gestió de la Qualitat i la Seguretat Alimentària de la UAB i membre del Comitè Assessor del Fòrum de Normes Alimentàries QSA EPSI-FUAB, ens explica la seva trajectòria professional en el sector de l'alimentació i la qualitat, també la seva experiència en cursar aquesta formació especialitzada a l'Escola, a més d'oferir alguns consells per les persones interessades en realitzar aquests estudis en properes edicions.
21/04/2023
"Nodrir-se dels coneixements dels altres és la millor manera per créixer en l'àmbit laboral i també personal"
Judit Jané Serra és una professional de l'àmbit del dret alimentari i de la qualitat, de 26 anys i de Súria. Va estudiar el Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments a la Universitat de Barcelona. Actualment està finalitzant el treball final del Màster de Formació Permanent en Gestió de la Qualitat i la Seguretat Alimentària, que s'imparteix a Prevenció i Seguretat Integral - Escola FUABFormació (EPSI). És membre del Comitè Assessor del Fórum de Normes Alimentàries QSA EPSI-FUAB, el grup d'opinió format per titulats i graduats d'aquest mestratge i per experts del sector alimentari. També està treballant professionalment com a Regulatory Affairs Advisor a Campden BRI, empresa líder en el sector de l'alimentació del Regne Unit.
Es defineix com una persona que sempre ha tingut inquietuds, i des de que va acabar la carrera, no ha parat de formar-se, de viatjar i aprendre. La coneixerem una mica més, en aquesta entrevista, on explicarà la seva trajectòria professional, la seva experiència en estudiar el Màster al nostre centre, entre altres temes.
- Com et vas incorporar en el mercat de treball i com ha estat la teva carrera professional?
- "La primera experiència en el món laboral va ser de tècnica de qualitat en una empresa de brioxeria i masses congelades, mentre finalitzava l'últim any del grau. Des de ben petita, sempre havia dit que volia viure a l'estranger, així que, després de sis mesos, vaig decidir marxar una temporada a Londres amb l'objectiu d'estudiar anglès.
Després de tres mesos a l’estranger, vaig tornar a Catalunya i vaig començar a treballar en una consultoria on assessoràvem en certificacions de qualitat (BRC, FSSC 22000, etc.) APPCC, i requisits legals, tant per la restauració com per la indústria alimentària. Tot i que em sentia realitzada amb la feina, encara tenia l’espina clavada de Londres, així que vaig decidir començar una nova aventura, el propòsit aquest cop era buscar-hi feina. Desafortunadament, quan vaig trobar treball, la Covid-19 va arribar, i vaig haver de retornar a Catalunya.
Durant la pandèmia vaig estar treballat en dos departaments de ‘Regulatory Affairs’ de diferents empreses: la primera va ser a una companyia d’embalatge per a la indústria alimentària i farmacèutica (GMP Pattyn Film Division); i la segona, en una coneguda multinacional alimentària (Nestlé); i a la vegada estava realitzant els estudis del Diploma d'Especialització en Dret de la Qualitat i la Seguretat Alimentària. Una pandèmia i dos anys després, em tornava a veure en un avió de camí a Londres, però aquest cop amb feina assegurada."
- Per què vas estudiar el Màster en Gestió de la Qualitat i la Seguretat Alimentària, i en què t'ha ajudat?
- "Sempre he sigut una persona molt curiosa, he fet cursos d'administració d'empreses, de màrqueting i gestió ambiental. Però, no va ser fins que vaig iniciar-me al món del dret, que no vaig descobrir el que realment m'agradava. Sóc organitzada i pragmàtica, així que la normativa era el que més s’adaptava a la meva personalitat.
Realizant el grau no havíem estudiat la normativa alimentària de forma exhaustiva, i és per això, que vaig decidir començar el Diploma d'Especialització en Dret de la Qualitat i Seguretat Alimentària (el 2n any del Màster de Formació Permanent en Gestió de la Seguretat i la Qualitat Alimentària). A més, era una gran oportunitat per estar al dia en l'àmbit normatiu el qual està en constant canvi, ja que evoluciona a la vegada amb els avenços científics, tecnològics i socials."
- Ens pots explicar alguna anècdota a l'estranger?
- "Moltes, però us explicaré com va anar el primer dia de feina. La meva empresa té diferents oficines disperses per Anglaterra. Vaig aterrar un dissabte, i el dilluns ja començava. De tal manera que, amb els nervis del primer dia, anava pràcticament a cegues. Així que amb sabates de talons i faldilla feia camí cap a l'oficina.
Un cop vaig baixar del tren, vaig arribar a un poblet dels afores on els taxis no funcionaven. Vaig haver de travessar un camp ple de fang on, a les 8 del matí, només hi havia quatre guineus i jo. Després de 20 minuts de travessar-lo, finalment, vaig arribar-hi, però això sí, plena de fang.
La segona sorpresa va venir quan dinàvem: després de la pandèmia van eliminar el servei de càtering, i el restaurant més proper estava a 5 kms. Així que amb la panxa buida i plena de fang vaig concloure el meu primer dia. Tot i els impediments, els hi devia agradar, ja que porto quasi dos anys amb ells. Això sí, encara a dia avui m'ho recorden."
- Finalment, ¿quins consells donaries als futurs estudiants del Màster?
- "Semblarà molt utòpic, però el millor consell és aprofitar qualsevol experiència, per bona o dolenta que sigui: sempre s'aprèn alguna lliçó. Per exemple, durant el temps que porto treballant, he après més en els moments que he estat al límit que no en els planers. No rendir-se mai, tenir ganes d'aprendre i sobretot, escoltar. Nodrir-se dels coneixements dels altres és la millor manera per créixer en l'àmbit laboral i també personal.
Encara que a vegades, acabats de graduar, ens podem sentir cohibits per manca d'experiència. No tenir por de preguntar i compartir idees amb càrrecs superiors, amb respecte tot és possible.
Una preocupació que he tingut sempre ha sigut tenir més edat per demostrar més anys d'experiència, i així, parlar amb seguretat i solidesa. Però això no és possible, de manera que tothom necessita passar per aquest procés d'aprenentatge".