Janet Yellen, escollida "Dona Economista de la Facultat 2022"

Janet Yellen, Secretaria del Tresor dels Estats Units, durant el seu nomenament
Janet Yellen, Secretaria del Tresor dels Estats Units, durant el seu nomenament

Yellen, doctora per la Yale Univeristy i professora emèrita de la University of California at Berkeley,  es va convertir en la primera dona en ocupar la Secretaria del Tresor als Estats Units. La Facultat d’Economia i Empresa vol donar visibilitat al nom de Janet Yellen pel seu paper econòmic en la presidència dels Estats Units. 

15/03/2022

Janet Yellen és la primera dona a ocupar, des del 26 de gener de l'any 2021, la Secretaria del Tresor dels Estats Units, sota la presidència de Joe Biden. Doctorada a la Universitat de Yale l’any 1971, l’economista és professora emèrita a la Universitat de Califòrnia a Berkeley i ha desenvolupat funcions d'analista econòmica per diferents presidències dels Estats Units. Yellen ha trencat moltes barreres i la Facultat d’Economia i Empresa vol remarcar el seu rellevant paper.

 

L'any 1999, Yellen va ser elegida pel càrrec de 18a presidenta del Consell d'Assessors Econòmics. Entre 2010 i 2014 va ser la vicepresidenta del Sistema de Reserva Federal del país i, més tard, la seva primera presidenta dona a partir del 2014 fins a 2018. No va renovar al càrrec per l'arribada de Donald Trump a la presidència del país. L'any 2021 va convertir-se en la 78a persona en ocupar la Secretaria del Tresor dels Estats Units i la primera dona a fer-ho.

 

La catedràtica emèrita piulava a Twitter sobre la importància de les persones en una economia. "L'economia no és només una cosa que es troba en un llibre de text", alerta. "Pot ser una eina potent per corregir els errors del passat i millorar la vida de les persones", conclou. Unes paraules molt vinculades a la seva filosofia econòmica.

 

 

Més preocupada per l'atur que per la inflació, Yellen és una economista keynesiana que defensa l'ús de les polítiques monetàries per estabilitzar l'activitat econòmica al llarg dels cicles. Segueix l'anàlisi de la corba de Phillips, una observació exhaustiva sobre la relació inversa entre l'atur i la inflació. "La versió moderna del model de la corba de Phillips -relacionant els moviments de la inflació amb el grau de folgança de l'economia- té sòlids suports teòrics i empírics", declarà Yellen a la nominació de la vicepresidència de la Reserva Federal.