Estudiants de la facultat de Psicologia han estat premiades pels seus TFG

Premiades

Parlem amb estudiants de la nostra facultat que han rebut premis pels seus TFG amb ApS, amb perspectiva de gènere i sobre desenvolupament sostenible i justícia social.

26/05/2022

Tal com vam avançar aquí, a la facultat de Psicologia celebrem els èxits de les nostres estudiants. És per això que hem parlat amb la Núria Martín i Alcázar, guanyadora del Premi al millor TFG amb Perspectiva de gènere amb Deprimidas, Culpables y Medicalizadas. La transformación de la desigualdad en Psicología a través del abordaje de la depresión desde la perspectiva de género; la Laura Àvila Dionisio i l'Adriana Subirana Porras, guanyadores del Premi al millor TFG realitzat amb metodologia Aprenentage i Servei amb Programa per afavorir l'autoestima a dones amb incontinència anal per causes obstètriques; i la Lídia Miranda Iglesias, guanyadora del Premi al millor TFG sobre Desenvolupament Sostenible i Justícia Global amb Impacte psicosocial dels problemes d'habitatge al barri del Raval.

A continuació, us deixem l'entrevista feta a cadascuna de les premiades de la facultat.

  • Què et va motivar a l'hora d'escollir el tema del teu TFG?

N. M.: En primer lloc, el que més em va motivar a l'hora d'escollir la temàtica del TFG va ser el meu desconeixement sobre la depressió des d'una perspectiva de gènere en particular i de la pròpia perspectiva en general. Durant la carrera, exceptuant un parell d'assignatures, pràcticament no se'ns havia parlat gaire sobre la perspectiva de gènere, de manera que fer el treball des d'aquesta em va servir també per qüestionar tot allò que m'havien ensenyat en quatre anys. En segon lloc, i per suposat, aquest treball va sorgir per la necessitat d'estudiar específicament la salut mental de les dones, ja que, com succeeix a la majoria d'investigacions, solen realitzar-se principalment a homes, extrapolant-se posteriorment els resultats a la població femenina.

L. A. i A. S.: El que ens va motivar a escollir aquest tema va ser el testimoni de la fundadora de l’Associació ASIA. Conèixer la seva història de vida, la seva valentia i superació ens va animar a voler ajudar a totes aquelles persones que estaven passant o havien passat per la seva situació.

L. M.: Vaig escollir aquest TFG perquè volia estudiar alguna problemàtica social. Penso que els desnonaments són un fenomen que cada vegada afecta a més gent a causa de l'augment del preu de l'habitatge, i que tenen un fort impacte tant psicològic com social en les persones afectades.

  • Quina va ser la part del TFG que més et va costar de realitzar?

N. M.: En tractar-se d'una revisió sistemàtica, vaig haver de buscar molta informació sobre el tema i posteriorment sintetitzar-la, la qual cosa va ser tot un repte tenint en compte el temps establert per fer-ho i el límit de paraules. També penso que és important destacar que trobar articles sobre la depressió des d'una perspectiva biopsicomèdica és relativament senzill. No obstant això, quan es tracta de trobar articles científics des d'una perspectiva de gènere la cosa es complica, ja que malauradament no és igual de fàcil publicar des d'una perspectiva que posa en dubte el model hegemònic que des d'una que el reprodueix. Una altra de les preocupacions que constantment em rondava el cap era caure en la reproducció del binarisme de gènere, ja que es tracta d'un treball enfocat en dones, per la qual cosa vaig també qüestionar la concepció del gènere des del model biopsicomèdic.

L. A. i A. S.: Per nosaltres fer el TFG en ApS ha estat un repte en tots els sentits. Era la primera vegada que ens afrontàvem a la necessitat de dissenyar i aplicar una intervenció i que a més, anava dirigida a un col·lectiu estigmatitzat, afectat per una patologia invisibilitzada, poc normalitzada i amb greus implicacions psicològiques. Llavors, el que ens va costar més va ser el disseny del programa, en concret, els tallers on havíem d’abordar totes les necessitats detectades en només tres sessions. També, el fet d’haver de planificar possibles conseqüències o incidents que poguessin succeir durant els tallers per poder donar resposta immediata, així com aprendre a gestionar el temps de forma òptima i dirigir la sessió adequadament sense desviar-nos dels nostres objectius.

L. M.: On vaig tenir més dubtes va ser a l'hora de plantejar la metodologia del treball, ja que durant el grau es treballa poc la metodologia qualitativa. Vaig optar per aquesta perquè penso que l'experiència de cada persona és única i no és quantificable. A més, volia posar en valor les percepcions de cada participant.

  • Quina importància creus que té la inclusió de la perspectiva de gènere en l'àmbit de la Psicologia?

N. M.: Tal com esmento en el meu TFG, la Psicologia té com a objectiu incrementar el benestar de les persones i si volem que augmenti el de les dones, únicament podrem aconseguir-ho des d'una Psicologia que comprengui  profundament les seves necessitats i el seu malestar. I això només ho obtindrem des d'una Psicologia no androcèntrica ni patriarcal, és a dir, des d'una perspectiva de gènere. D'aquesta manera, la depressió serà abordada de forma interseccional i contextualitzada i les dones no seran concebudes com a culpables del seu malestar. Tampoc seran patologitzades ni conseqüentment medicalitzades, evitant així efectes secundaris de teràpies farmacològiques i electroconvulsives, el paper passiu de les dones en la seva recuperació i els estigmes associats als seus rols i identitat.

  • Quina importància creus que té la metodologia Aprenentatge i Servei en l'àmbit de la Psicologia?

L. A. i A. S.: Tenir l'oportunitat de posar en pràctica els coneixements adquirits a la carrera, dissenyar una intervenció i rebre feedback positiu de les participants ha estat molt gratificant. El projecte ens ha proporcionat aprenentatges acadèmics, però també altres personalment molt significatius; com saber dirigir una sessió, gestionar les emocions davant de les dinàmiques, actuar de forma imparcial i saber improvisar davant de reaccions inesperades. Això ens ha ajudat a adquirir eines i estratègies per afrontar determinades situacions que ens podem trobar en el futur. D'aquesta manera, la metodologia d'ApS permet endinsar-te a la realitat del món laboral, ja que, tot i ser un Treball de Final de Grau, nosaltres podríem dir que han estat unes pràctiques formatives, on hem pogut aplicar i aprendre coneixements mentre donàvem un servei a la comunitat que ens ha acostat al que veurem a l'àmbit laboral.

  • Quina importància creus que té la inclusió de la sostenibilitat i la justícia global en l'àmbit de la Psicologia?

L. M.: La Psicologia és una disciplina necessària per treballar per una justícia global, perquè té les eines adients per comprendre fenòmens socials complexos. Per a mi, l'objectiu de la Psicologia és vetllar per un món més just on es tingui en compte a tothom.

  • Quina creus que és l'aportació del teu TFG a la Psicologia?

N. M.: En tractar-se d'una comparativa entre l'abordatge de la depressió des d'una perspectiva biopsicomèdica i des d'una perspectiva de gènere, penso que en primer lloc aporta un detallat i concís recorregut per ambdós models. Per l'altra banda, es tracta d'un treball que qüestiona tota una sèrie de discursos i pràctiques preestablertes, aportant un granet de sorra a la promoció de la perspectiva de gènere i com a tal, promovent noves alternatives que batallen pel benestar de les dones. Penso que és important aterrar de lo clínic a lo social per tal d'entendre realitats que no són comprensibles observant-les com a simple espectador i això es reflecteix clarament al meu treball.

L. A. i A. S.: El nostre TFG ha complert amb tots els objectius que prèviament havíem fixat. Primer de tot, i creiem més important, és la necessitat d’abordar les conseqüències psicològiques que provoca la Incontinència Anal (IA) per causa obstètrica, que en el moment que vam dur a terme el projecte i segurament en l'actualitat, estan invisibilitzades i poc estudiades. En conseqüència, aquesta necessitat no es treballa i no s'ofereix el suport psicosocial que es requereix.

Com ja s’ha esmentat, aquesta patologia està estigmatitzada en la nostra societat, fet que agreuja la situació d'aquestes persones, podent fins i tot derivar en trastorns de salut mental. És per això que el nostre TFG amb resultats significativament positius, aporten al món de la Psicologia coneixement i visibilitat, així com una possible opció d'actuació davant d'aquesta patologia. De la mateixa manera, també reivindiquem la necessitat de continuar estudiant sobre les afectacions, tant físiques com mentals, de la incontinència anal.

L. M.: Penso que el meu TFG sobretot el que fa és visibilitzar l'impacte de la gentrificació i la turistificació de barris de grans ciutats, com en aquest cas, el Raval a Barcelona, a més de posar de relleu la necessitat de fer polítiques socials en matèria d'habitatge.

  • Què suposa per a tu aquest premi atorgat?

N. M.: Més enllà de conceptuar-lo com un premi individual, considero que es tracta d'un premi col·lectiu, en el qual s'estan invertint recursos a la investigació feminista en tots els àmbits acadèmics i on totes ens trobem lluitant per una mateixa causa. Així doncs, suposa per mi una gran motivació per seguir treballant en aquesta àrea i per suposat m'allibera una mica de la Síndrome de la Impostora que tantes de nosaltres patim també per qüestions de gènere.

L. A. i A. S.: Per nosaltres, aquest premi és un reconeixement del treball que hem elaborat i de tota la dedicació i implicació en aquest. És realment un orgull i estem molt agraïdes que altres persones hagin pogut llegir i valorar la feina realitzada en el programa i creguin que aquest treball és mereixedor de guanyar el premi de Grau de Psicologia i en l'àmbit de Ciències de la Salut. Per altra banda, també volem assenyalar que això no ho hauríem aconseguit sense la participació i l'ajuda per part de l'associació ASIA amb qui s'ha dut a terme el projecte i, sobretot, a la nostra tutora Gemma Guillazo, que ens ha guiat en tot el recorregut del projecte.

L. M.: Rebre aquest premi és un honor i em fa molta il·lusió que es valori tot l'esforç que vaig dedicar al TFG.

Des de la facultat de Psicologia, a banda de recalcar la importància d'aquests reconeixements acadèmics, volem donar l'enhorabona a totes les persones guardonades i les presentades per la feina feta i la motivació.