A quins àmbits podeu vincular el vostre TFG i guanyar algun premi?

Ambits

Durant la realització del vostre Treball de Final de Grau (TFG), teniu l'oportunitat d'anar més enllà d'una investigació o projecte i guanyar un premi.

24/05/2022

IMG_Canva_ambits

Actualment, l'alumnat de qualsevol facultat de la UAB pot fer més que un TFG, ja que, durant la realització d'aquest, té l'oportunitat d'anar més enllà d'una investigació o projecte i aportar un benefici a la societat.

És per això que els i les estudiants poden vincular el seu TFG a quatre categories diferents. A més, tenen la possibilitat de presentar-lo als seus respectius concursos i guanyar premis i reconeixements per part de la UAB. Aquestes categories són les següents:  A) Aprenentatge i Servei (ApS), B) Desenvolupament Sostenible i Justícia Global, C) Perspectiva de Gènere i D) Emprenedoria Social.

A) L'Aprenentatge i Servei o ApS és una metodologia en la qual, alhora que l'estudiant aprèn, fa un servei a la comunitat. La proposta de projecte parteix de les necessitats reals d'una entitat o institució pública amb la qual l'alumne/a es coordina per desenvolupar el projecte per tal que el seu treball tingui una aplicació real. Exemples:

  • Anàlisi d'un disseny d'un protocol de detecció de les altes capacitats en adults en atenció primària de salut.
  • Programa de formació de prevenció d'abusos sexuals i altres maltractaments en l'àmbit de l'educació en el lleure a Catalunya.

El passat 4 de maig va tenir lloc la III Jornada ApS, organitzada per la Fundació Autònoma Solidària i l'Oficina ApS de la UAB, on es van premiar els TFG realitzats amb la metodologia ApS. Van presentar-se 11 candidatures i, entre les 8 premiades, trobem la de dues alumnes de la Facultat de Psicologia: la Laura Àvila Dionisio i l'Adriana Subirana Porras, graduades en Psicologia, amb el seu TFG Programa per afavorir l'autoestima a dones amb incontinència anal per causes obstètriques, tutoritzat per la professora Gemma Guillazo Blanch.

B) Els TFGs sobre Desenvolupament Sostenible i Justícia Global toquen les següents temàtiques: l'economia social i el cooperativisme, els drets humans, la governança i la democràcia participativa, els conflictes i la construcció de pau, les migracions i la interculturalitat, la participació i els moviments socials i la salut comunitària. Exemples:

  • Disseny col·laboratiu d'un programa de parentalitat positiva adaptat a l'ètnia gitana.
  • Teatre Fòrum per a una cultura de pau feminista.

Tot i que l'entrega de la 5ª edició de Premis als millors TFG sobre Desenvolupament Sostenible i Justícia Global es durà a terme el proper dia 26 de maig, ja s'han anunciat les persones guanyadores, entre les quals es troba la Lídia Miranda Iglesias. Aquesta graduada en Psicologia ha estat premiada pel seu treball sobre Impacte psicosocial dels problemes d'habitatge al barri del Raval, tutoritzat per la professora Sílvia Camps Orfila.

C) Els TFGs amb perspectiva de gènere pretenen sensibilitzar sobre la igualtat de gènere i la no discriminació. Els i les alumnes incorporaren la perspectiva de gènere en el seu treball, promovent el gènere com a motiu d'interès en la recerca. A més, els premis d'aquesta categoria estan subvencionats per l'Institut Català de les Dones. Exemples:

  • Una anàlisi narrativa de les desigualtats de gènere en la postguerra.
  • L'abordatge de la Violència de Gènere en revistes científiques: Estudi de cas de la producció científica a Brasil i Espanya.
  • Violència patriarcal en dones i homes trans: canvis de perspectiva durant i després de la transició.

El passat 29 d'abril es va celebrar la 6ª edició dels Premis als millors TFG amb Perspectiva de Gènere, convocats per l'Observatori per a la Igualtat. Entre els 27 treballs premiats, es troba el de la Núria Martín i Alcázar, graduada en Psicologia. Va realitzar el TFG Deprimidas, Culpables y Medicalizadas. La transformación de la desigualdad en Psicología a través del abordaje de la depresión desde la perspectiva de género, tutoritzat per la professora Margot Pujal Llombart.

D)Per últim, els premis a millors TFG relacionats amb l'emprenedoria social tenen l'objectiu de donar visibilitat i reconeixement a l'alumnat amb inquietuds emprenedores. El treball ha d'estar relacionat amb l'emprenedoria social, des de l'elaboració d'un pla d'empresa, fins a estudis de viabilitat d'un projecte emprenedor i competències i habilitats emprenedores. Hi ha un premi de 400€ per a cada àmbit de coneixement: ciències de la salut, ciències experimentals i tecnològiques, ciències socials i ciències humanes.

A més, hi ha diverses plataformes on podeu presentar el vostre TFG a concurs per obtenir un premi. Per exemple, la Fundació Carolina, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i Crue Universidades Españolas convoquen els premis «Universitat, Coneixement i Agenda 2030».

Animem tot l'alumnat de la facultat de Psicologia a participar en algun dels premis i a fer molt més que un TFG!  

Per a més informació clica aquí