Caterina Calsamiglia, reconeguda amb la distinció "Starting Grant"

El Consell Europeu de Recerca ha atorgat les distincions a Caterina Calsamiglia, (Departament d’Economia i d’Història Econòmica - MOVE), Iñaki Permanyer (Centre d’Estudis Demogràfics) i Albert Quintana, (Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia i Institut de Neurociències)

12/02/2015

En la convocatòria 2014 de les concessions Starting Grants, el Consell Europeu de Recerca ha reconegut tres investigadors de la UAB: Caterina Calsamiglia, del Departament d’Economia i d’Història Econòmica i del MOVE, Markets, Organizations and Votes in Economics, Iñaki Permanyer, del Centre d’Estudis Demogràfics, i Albert Quintana, investigador Ramón y Cajal que s'incorporarà properament al Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia i a l'Institut de Neurociències.

Caterina Calsamiglia es va doctorar a la Yale University l'any 2005. Des d'aleshores és professora a la UAB. Actualment és subdirectora del Màster in Economics of Public Policy de la Barcelona GSE –de la qual forma part la Unitat d’Anàlisi Econòmica de la UAB- i membre del Human Capital and Economic Opportunity Group, dirigit per James Heckman de la Universitat de Chicago. La seva recerca es troba en el camp de l'economia pública i la justícia distributiva, tractant temes com la igualtat d'oportunitats en el disseny de polítiques públiques o l'impacte del disseny dels sistemes de l'elecció escolar sobre el rendiment dels nens i la segregació als barris i les escoles. 

Iñaki Permanyer és llicenciat en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya (1997), diplomat també en aquesta disciplina per la Universitat de Lausanne (1998) i doctorat en Demografia per la UAB (2007). Al llarg de la seva trajectòria ha realitzat estades de recerca, entre d’altres, al Departament de “City and Regional Planning” de la Universitat de Cornell (Estats Units) i a la “Comisión Ecónomica para América Latina y el Caribe” de Chile. Les seves línies de recerca actuals abasten temes com la desigualtat de gènere, la pobresa, la desigualtat i la polarització sòcioeconomica i el desenvolupament humà i el creixement econòmic.

Albert Quintana és llicenciat en Biologia (2001) i doctorat per la UAB (2007), on va estudiar els mecanismes neuroinflamatoris al cervell després de lesions. Ha estat investigador postdoctoral al Howard Hughes Medical Institute, a la Universitat de Washington (Seattle, Estats Units) i actualment és investigador principal del seu propi grup i Assistant Professor al Seattle Children's Research Institute - University of Washington. La línia principal del laboratori és identificar els mecanismes moleculars que regulen la susceptibilitat de les neurones a malalties mitocondrials. L’any vinent s’incorporarà al Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i  Immunologia de la UAB i a l'Institut de Neurociències com a investigador Ramón y Cajal.

Vuit distincions per a Catalunya

En total, Catalunya ha obtingut 8 concessions en la setena convocatòria de les Starting Grants, xifra que representa el 2,4% del total d’ajuts atorgats i el 40% de l’Estat espanyol. Dels 328 investigadors becats aquest 2014, 20 desenvolupen el seus projectes a l’Estat.

Especialment destacables han estat les tres concessions en l’àmbit de Ciències Socials i Humanitats, que signifiquen el 100% de les captades per l’Estat en aquesta àrea i el 4,9% de tots els ajuts atorgats per l’ERC. Dos d’aquestes distincions han estat per als investigadors de la UAB Caterina Calsamiglia i Iñaki Permanyer.

En Ciències de la Vida, el sistema de recerca català també ha obtingut 3 concessions -una d’elles per a l’investigador de l'INc Albert Quintana-, que suposen el 27% dels ajuts captats per l’Estat i el 2,4% del total concedit. En Ciències Físiques i Experimentals, les 2 concessions a Catalunya signifiquen el 33% del conjunt de l’Estat i l’1,4% del total.

Les convocatòries Starting Grants financen persones investigadores joves i novells i s’atorguen únicament per criteris d’excel·lència científica, amb una dotació per projecte de fins a 2 milions d’euros.

Amb aquests últims resultats, són 72 els investigadors del sistema de recerca de Catalunya que han obtingut ajuts Starting Grants des del 2007, any de la seva creació. Del total d’investigadors, un 55% desenvolupen la seva recerca en centres CERCA i un 38% a universitats catalanes, i més d’un terç del total amb contractes ICREA.