Vés al contingut principal

Work in Progress

Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

Jaume Navarro (Ikerbasque Research Professor, Universitat del País Basc): Science, Religion and Nationalism: Local Interactions and Global Historiographies” 

Click here to join the meeting
 

Resum: 

En el seu intent d'explicar el sorgiment de l'Estat-nació modern, el difunt historiador Eric Hobsbawm va argumentar que les "tradicions inventades" van jugar un paper important en la consolidació de les identitats nacionals. Basat en el treball d'historiadors com John H. Brooke, Ronald Numbers o Peter Harrison, aquest projecte explora la interacció entre ciència, religió i nacionalisme, prestant atenció als diversos rols que les institucions religioses, tradicions confessionals específiques o una noció indefinida de  "religió" han tingut en la construcció de la ciència moderna en contextos nacionals. Coordinat per Kostas Tampakis (Hellenic Science Foundation) i jo mateix, el projecte argumentarà que els conflictes o aliances de la "ciència" amb la "religió" van jugar un paper important en la constitució dels estats-nació moderns. Entre les diverses interaccions  que podria pensar-se que jugà "ciència-i-religió-més-nacionalisme", un podria considerar el següent: l'ús d'una retòrica anticlerical per trobar un boc expiatori per un endarreriment científic i tecnològic percebut; el paper de les institucions religioses en el sorgiment d'un sentit d'identitat i tradició n en els nous estats; la creació de "tradicions inventades" que incloïen mites religiosos i científics per promoure noves identitats; les lluites entre les diferents tradicions confessionals en els seus reclams de preeminència dins d'un estat-nació específic, etc. En aquesta línia, els estudis de cas d'aquest projecte il·luminaran els processos mitjançant els quals els mites i institucions religioses en gran part es van anar desenvolupant.

 

Workprogress_Alcala

Inauguració de l’estàtua de Giordano Bruno al Campo dei Fiori de Roma, 1889

 

Jaume Navarro is Ikerbasque Research Professor at the University of the Basque Country. He is author of A History of the Electron. J.J. and G.P. Thomson (Cambridge, 2012) and editor, among others, of Science and Faith within Reason (Ashgate, 2011), Research and Pedagogy A History of Quantum Physics through its Textbooks (with Massimiliano Badino, Edition Open Access, 2013) and Ether and Modernity (Oxford, 2018). Recently, he coordinated with Kostas Tampakis a thematic section on “Science and Religion in nineteenth-century Europe: non Anglo-American perspectives” in Zygon (2019).