Vés al contingut principal

Jornada IHC: "Urban narratives about nature. Toxic nightmares, green utopias and dreams of control"

Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

A dia d'avui, més de la meitat de la població de la Terra viu en ciutats. Trobar maneres de fer front al desafiament del creixement urbà s'ha tornat essencial en una època en què l'activitat humana està alterant greument el sistema terrestre. Atès que les condicions de vida a tot el món pateixen un augment constant dels problemes ambientals, la investigació històrica proporciona reflexions útils sobre preocupacions vitals i, per tant, noves perspectives sobre el present.

Aquest taller organitzat per l'Institut d'Història de la Ciència (IHC-UAB) té com a objectiu generar i debatre coneixements específics sobre els processos de construcció i gestió de narratives d'història natural i ambiental. Entenent que la ciutat i el camp només es poden entendre un a través de l'altre i des d'una perspectiva global, se centrarà en la producció i la circulació urbana d'aquest tipus de narratives, principalment a Espanya i la Gran Bretanya entre les dècades de 1950 i 1980, on mirar el paper dels actors, espais, discursos i pràctiques involucrats en la construcció de formes en què la naturalesa és representada segons interessos i criteris estratègicament situats.

Les xerrades tractaran principalment els mitjans de comunicació, en un sentit ampli, incloent-hi la televisió i el cinema, la premsa (general i acadèmica), la literatura, els còmics, els museus, els festivals i els campaments d'estiu a la natura. Així explorarem, en un context d'auge de les ciències naturals com un camp destacat de negociació sociopolítica a nivell mundial, i amb la televisió d'història natural convertint-se ràpidament en una font líder d'informació i entreteniment en aquell moment, el desenvolupament, l'acceptació , la resistència i resignificació dels recursos simbòlics i materials que constitueixen mirades sobre la naturalesa i el medi ambient en els cercles acadèmics, polítics i activistes, i sempre considerant les relacions de poder que es donen entre els contextos urbà i rural.

El taller compta amb la col·laboració del Projecte PID2019-106208GB-I00 / Ministerio de Ciencia e Innovación; Plataforma Vértices; Science Museum London, Social Film Festival

L'activitat és oberta a tothom i gratuïta. Ofereix la possibilitat d'assistir-hi online.

Més informació