Detall d'activitat
17:00
Cicle "Seminaris a l'Abast": 6. ELS ALIMENTS ULTRAPROCESSATS. CONCEPTE, IDENTIFICACIÓ I EFECTES SOBRE LA SALUT
Descripció:
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) actualment el 70% de les morts que es produeixen cada any al món són degudes a Malalties No Transmissibles (MNT) també conegudes com a malalties cròniques, com ara les malalties cardiovasculars, el càncer, les malalties respiratòries cròniques i la diabetis. Aquests solen ser de llarga durada i resulten de la combinació de factors genètics, fisiològics ambientals i conductuals. Els factors de risc que afavoreixen les MNT són les dietes malsanes, la inactivitat física, l’exposició al fum del tabac o l’ús nociu de l’alcohol. Les dietes malsanes i la falta d’activitat física poden manifestar-se en forma de tensió arterial alta, augment de la glucosa i lípids en sang, i sobrepès i obesitat. Són els anomenats factors de risc metabòlics, que poden donar lloc a malalties cardiovasculars, la principal MNT pel que fa a morts prematures (entre els 30 i els 69 anys). Les dietes malsanes es caracteritzen per un elevat consum d’aliments ultraprocessats (UPF), caracteritzats per l’alt contingut calòric, en greixos, sucres i sal/sodi, així com en antioxidants, conservants i estabilitzants, en detriment del consum de fruites, verdures i altres aliments gens o poc processats amb el conseqüent dèficit en fibra dietètica, micronutrients i altres compostos bioactius. Diversos estudis han associat un major consum d’aquests UPF amb un major risc de mortalitat global a la població adulta. Resulta doncs imprescindible tenir un coneixement suficient del què mengem i per tant de saber identificar quins aliments són saludables i afecten, per tant, beneficiosament la nostra salut.
A càrrec de la Dra. Montserrat Solanas Garcia, professora Titular del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Facultat de Medicina.
Montserrat Solanas Garcia. Llicenciada en Biologia, doctora en Ciències Biològiques i màster en Nutrició i Alimentació. Professora Titular de l’àrea de Fisiologia Mèdica i membre de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona. Té una extensa experiència docent en les àrees de la fisiologia i la nutrició humanes. La seva recerca sempre ha girat en torn a la nutrició i la salut. És autora de més d’una cinquantena d’articles de recerca, ha participat en més de vint projectes d’I+D+I, realitzat més d’un centenar de ponències i comunicacions a congressos, i participat en comitès internacionals de l’àmbit de la nutrició i la salut.
Ubicació: Pendent de determinar
Data: Dimecres 17, Març de 2021 - 17:00h
Data fi: Dimecres 17, Març de 2021 - 19:00h
Organitzador: Programa Institucional Universitat a l'Abast
Correu electrònic: universitat.abast@uab.cat
Observacions:
Les persones inscrites rebran amb antelació les lectures de suport. Aquest seminari forma part del Cicle Seminaris a l'Abast, organitzat des del Programa Institucional Universitat a l'Abast. Més informació i inscripcions a www.uab.cat/abast.