Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut deCiències de l'Educació ICE

Adapta't: La nostra història evolutiva llegida en el genoma

Projecte Brúixola

Contingut de l'activitat i informació del calendari

El grau de Genètica de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona conjuntament amb el Programa Argó de l’ICE UAB organitzen un taller adreçat a l'alumnat de 1r i 2n de batxillerat amb l’objectiu de conèixer la informació continguda en els nostres genomes.

Descripció de la proposta

Benvinguts a Adapta't: La nostra història evolutiva llegida en el genoma, una experiència única que us transportarà a través del temps i l'espai per explorar els secrets del nostre passat evolutiu. Aquesta activitat interactiva, ideada i dinamitzada per alumnat del grau en Genètica de la UAB, us convidarà a convertir-vos en els herois i les heroïnes de la nostra història evolutiva.

Imagineu-vos un futur distòpic on una intel·ligència artificial anomenada Chronos ha decidit que la humanitat ha d'ésser erradicada per restaurar un equilibri "evolutivament perfecte". Chronos ha manipulat una màquina del temps amb la que està disposada a alterar diferents moments crucials de la història evolutiva.

Per aturar aquesta amenaça, heu estat reclutats pels Guardians del Temps, un grup de científics i de científiques que han ideat un pla per desactivar la màquina del temps i aturar així l'amenaça de Chronos. La vostra missió consisteix a resoldre cadascuna de les activitats per aconseguir informació clau per restaurar la història evolutiva. A mesura que avanceu en les activitats, obtindreu segells que us ajudaran a ordenar els moments evolutius correctament. Cada segell que recopileu us acostarà més a l'èxit. Al final del vostre viatge, una revelació il·luminarà la màquina del temps, destacant la força de la diversitat genètica i la seva importància en la humanitat

Objectius de l'activitat

  • Conèixer els aspectes més rellevants de la composició genètica de les poblacions humanes i descobrir alguns exemples d’adaptació humana a l’entorn.
  • Fomentar el respecte i l’afecte per la diversitat genètica i cultural intrínseques de la nostra espècie, potenciar el creixement intercultural i avançar cap a un desenvolupament més sostenible.
  • Inspirar, atansar la recerca científica i fomentar l’interès per les biociències a la propera generació d’alumnat universitari.

Programa

  • Introducció al taller.
  • Participació en activitats interactives, cadascuna centrada en un gen del nostre genoma. A través d’aquestes activitats es treballaran conceptes bàsics de la genètica i de la genòmica, com pot ser la predisposició genètica a les malalties, les tècniques d’anàlisi de l’ADN en la identificació de subjectes o la importància de la genòmica i la bioinformàtica en la reconstrucció de la història evolutiva de les espècies.
  • Posada en comú i torn obert de paraules.

 

Data: 31 de maig de 2024

Lloc: Espai Sud de la Facultat de Biociències de la UAB

Places limitades: S’assignaran les places per ordre de sol·licitud, tenint en compte l’aprofitament màxim de l’aforament.

Horari: en el moment de fer la sol·licitud caldrà triar entre un dels dos torns disponibles: de 10 a 11.30 h i de 12 a 13.30 h. La capacitat de cada torn serà per a un màxim 20 alumnes.

 

Formulari d'inscripció

 

Activitat gratuïta.

Els centres seleccionats rebran una carta de compromís que requerirà la signatura de la direcció del centre.

 

Més informació sobre el projecte Adapta't