Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB obté cinc projectes INTERREG amb fons FEDER

Pirineu
istockphoto/irisphoto2
Cinc projectes de la UAB han rebut finançament dels programes de cooperació territorial INTERREG. Quatre dels projectes corresponen al programa POCTEFA (Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) i un al programa SUDOE (Programa de Cooperació Interreg V-B Europa Sud-occidental).

15/03/2018

La UAB ha obtingut cinc projectes dels programes de cooperació territorial INTERREG, finançats amb fons FEDER. Els projectes PALVIP, REDPRION, ALBERAPASTUR i PATRIM+ s’emmarquen en el Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA), i el projecte OPEN2PRESERVE en el Programa de Cooperació Interreg V-B Europa Sud-occidental (SUDOE)

El projecte PALVIP uneix 3 universitats (Universitat de Perpignan Via Domitia, Universitat de Girona i Universitat Autònoma de Barcelona) i les estructures tècniques per tal d'avaluar els productes desenvolupats pels socis de les PIMEs. La proposta consisteix en un enfocament global i innovador (avaluació de l'activitat, forma d'acció i impacte ambiental), a partir d'una combinació de tècniques convencionals i "òmiques", per tal de caracteritzar productes de biocontrol adaptats als cultius mediterranis; assessorar els productors sobre l'ús adequat d'aquests productes; i promoure així el desenvolupament econòmic de dos sectors prometedors al territori, la indústria dels productes de biocontrol i l'agricultura sostenible. En el context actual d'expectatives socials i decisions públiques a la UE (Directiva 2009/128 / CE) es va donar com a resultat la reducció del nombre de productes fitosanitaris convencionals autoritzats. A més, tant els productors com els consumidors a França i Espanya han lloat l'ús de productes d’origen natural per a la protecció de cultius. L'augment de l'ús de productes de biocontrol és significatiu (+ 15% / any), però es necessiten dades sobre la seva eficàcia i propietats eco-toxicològiques. Les regions de Catalunya i el Rosselló constitueixen una unitat homogènia de producció agrícola, principalment especialitzada en viticultura, el cultiu de fruites i hortalisses, i tenen diverses PIMEs innovadores que desenvolupen biopesticides. Per motius econòmics, els processos d'homologació de biopesticides estan principalment centrats en els grans cultius de camp; en conseqüència, els nostres productors regionals no tenen solucions per a una protecció adaptada i sostenible .La UAB col·labora en el consorci de la mà del grup encapçalat per Mercè Llugany, del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia.

Un consorci format per cinc centres d'investigació i dues empreses de França i Espanya llança el projecte transfronterer pirinenc REDPRION per desenvolupar eines de diagnòstic i teràpia destinades a pacients animals i humans afectats per una malaltia priònica. La UAB col·labora en el consorci de la mà del grup encapçalat per Martí Pumarola, del Departament de Medicina i Cirurgia Animals, realitzant estudis de transmissibilitat de prions entre espècies mitjançant bioassaigs en models de ratolí transgènic a les instal·lacions de l'animalari dins de la unitat bioseguretat de nivell 3 i al laboratori PRIOCAT, adaptat al treball amb aquests agents infecciosos no convencionals. El doctor Enric Vidal, responsable de la línia sobre malalties priòniques de l'IRTA‐CReSA, portarà a terme aquests bioassaigs. L'objectiu d'aquest projecte és la creació d'una xarxa científica d'excel·lència en el camp de les malalties priòniques. Aquestes malalties neurodegeneratives afecten tant a la ramaderia de la zona transfronterera francoespanyola com a la seva població humana i no hi ha cap tractament o prova diagnòstica ante-mortem fiable per a la seva detecció. La transmissió de prions animals als éssers humans (zoonosi) pel consum d'aliments contaminats segueix sent un motiu de preocupació per a les autoritats sanitàries europees.

El projecte ALBERAPASTUR té com a vocació el manteniment i la valorització dels recursos bovins i sylvopastorals del massís transfronterer Pirineus-Mediterrània. La UAB col·labora en el consorci de la mà del grup encapçalat per Jesús Piedrafita, del Departament de Ciència Animal i dels Aliments. El massís presenta característiques paisatgístiques excepcionals que són el resultat de la interacció estreta de l'home i de la natura. Com a una pedra preciosa, és la seva talla la qual li dóna valor. Si no es cuiden els avantatges i la identitat d'aquest territori, aquests es podrien perdre. La ramaderia extensiva, majoritàriament bovina, modela des de fa segles aquests paisatges. Però l'augment de la freqüència d'usuaris del massís associada a una fallada i un desequilibri en la gestió de les pastures, així com la disminució de les rendes dels ramaders, amenacen la sostenibilitat d'aquesta activitat. La peculiaritat del projecte ALBERAPASTUR es basa en el recurs boví de "les Alberes" com a eina d'atracció i de desenvolupament econòmic del territori transfronterer. Es tracta, d'una banda, de construir una gestió concertada i sostenible de les pastures i de participar en la protecció del massís amb un enfocament sylvopastoral i, d'altra banda, de millorar i valoritzar la raça autòctona "Albera". Present sobre el territori des del neolític, és un emblema d'aquest territori transfronterer i està molt ben adaptada a les limitacions i les dificultats del massís mediterrani. No obstant això, la raça "Albera" segueix sent vulnerable en el context actual.  

El projecte PATRIM+ (Red Pirenaica de Centres de Patrimoni i innovació rural) és destinat a activar la col·laboració a banda i banda dels Pirineus. Amb la seva posada en marxa es pretén promoure la protecció, la valorització i l’ús sostenible dels recursos locals emfatitzant la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural de les institucions i entitats dels territoris participants en aquest projecte. Un dels eixos principals de treball a desenvolupar en aquest projecte és prioritzar una estratègia comú innovadora i compartida que comporti l’obertura a públics diversos i cerqui nous enfocaments per l’accessibilitat, per al desenvolupament local i la inclusió social, entre d'altres. El projecte està liderat  per la Communauté de Communes Courserans-Pyrénees i hi participen socis d’Aragó, País Vasc i Catalunya. La UAB col·labora en el consorci de la mà del grup encapçalat per Rafael Mora, del Departament de Prehistòria.

El projecte OPEN2PRESERVE busca desenvolupar un model de gestió sostenible que permeti disminuir el risc d’incendis i garantir la preservació dels serveis ecosistèmics i la qualitat ecològica dels espais oberts de muntanya d’alt valor ambiental. La UAB col·labora en el consorci de la mà del grup encapçalat per Josefina Plaixats, del Departament de Ciència Animal i dels Aliments. Els espais oberts de muntanya de la regió sud-occidental d’Europa estan immersos en processos de canvi global relacionats amb els canvis d'ús i de clima que afecten el planeta. La reducció del pasturatge i l'abandonament dels usos tradicionals provoquen una homogeneïtzació del paisatge, una acumulació de combustible vegetal i un descens de la biodiversitat dels hàbitats, que condueixen a un alt risc d'incendis forestals, agreujats per les intenses onades de calor, les sequeres prolongades i les polítiques heretades de supressió del foc dels últims 50 anys, entre d'altres aspectes. El model està basat en la combinació òptima de foc tècnic i pasturatge dirigit (herbivorisme píric). A Europa, l'ocupació d'ambdues tècniques amb finalitats ambientals ha anat deslligada en les últimes dècades, practicant-se de manera independent, atès que els especialistes en l'ús del foc no són coneixedors de les eines de gestió pastoral i viceversa. En conseqüència, els resultats han estat poc encoratjadors. La major part de la vegetació del territori del sud-oest d’Europa està adaptada al foc i, després d'aquest, es produeix un ràpid rebrot que posa en dubte l'ús del foc per a assentar hàbitats oberts. D'altra banda el paper del bestiar en el control de combustible en comunitats denses i lignificades és ineficient sense tasques prèvies de reducció de biomassa. Aquest projecte es beneficia de la complementarietat formativa i experiència de cada soci i de la seva localització en el territori per, a través d'un enfocament innovador en tres aspectes fonamentals (pràctiques combinades de foc tècnic i herbivorisme dirigit, ocupació de tecnologies punteres i propostes pioneres de valorització), aconseguir la sostenibilitat econòmica i la viabilitat a llarg termini del model de gestió, promovent la creació de nous llocs de treball i oferint noves solucions de desenvolupament sostenible adaptades a cada regió.