Sala de premsa Premsa i mitjans

Els Severo Ochoa i Maria de Maeztu de la UAB comparteixen estratègies en una jornada

CRAG-ICTA
Els cinc Centres “Severo Ochoa” i les dues Unitats “María de Maeztu” de la UAB van organitzar dimarts una jornada per debatre les estratègies de consecució d'excel·lència investigadora. La directora de l’Agència Estatal d’Investigació va posar la UAB com a “exemple de la qualitat de la recerca a Espanya”.

18/10/2016

Prop de 200 investigadors dels cinc Centres d’Excel·lència “Severo Ochoa” i de les dues Unitats d’Excel·lència “María de Maeztu” que concentra la UAB es van reunir dimarts, 17 d’octubre, a l’auditori del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).
 
El vicerector d’Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB i director del Parc de Recerca UAB Javier Lafuente va obrir la jornada tot destacant el caràcter singular del campus de la UAB, que reuneix en la mateixa àrea “centres de recerca, facultats i instituts de moltes disciplines”. Lafuente va afirmar que “la transversalitat de l’Esfera UAB proporciona recerca, docència i transferència tecnològica de qualitat”.  
 
Cristina de la Puente, vicepresidenta d’Investigació Científica i Tècnica del CSIC, va agrair les convocatòries Severo Ochoa i María de Maeztu i es va mostrar “orgullosa pel fet que el CSIC participi en tres dels centres del campus de la UAB” amb aquestes distincions, en referència al CRAG, l’ICMAB-CSIC i l’ICN2. La representant del CSIC va lamentar en la seva intervenció que “els ciutadans no percebin els nostres investigadors de la mateixa manera que es valoren els nostres atletes” i va emfatitzar que “millorar la percepció de la ciència és tant important com l’excel·lència científica”.
 
La sessió inaugural va comptar amb la participació de la Directora de l’Agència Estatal d’Investigació del Ministerio de Economía y Competitividad, Marina Villegas, qui va posar la UAB com a “exemple de la qualitat de la recerca a Espanya”. Villegas va anunciar el major compromís de la Secretaría de Estado amb el programa María de Maeztu i Severo Ochoa, que s’ha vist “reforçat i ampliat”, i va remarcar la participació catalana, que aplega un 48% dels centres Severo Ochoa i un 60% dels Maria de Maeztu de tot l’Estat, amb la UAB com a principal institució participant d’aquests centres. Per a Villegas, és necessari “desenvolupar un ecosistema de ciència i innovació per millorar la qualitat” i es va mostrar satisfeta per la consolidació del programa, que ja es troba en la cinquena edició.
 
Al llarg de la jornada, els representants dels diferents centres d’excel·lència van compartir impressions entorn de l’excel·lència científica, de les estratègies que cal seguir per assolir el més alt nivell de recerca, i de les diferents estructures organitzacionals que han fet possible la consecució d’aquestes acreditacions. El professor Andreu Mas-Colell, president del Board of Trustees- BIST va ser l’encarregat de cloure l’acte.
 
Els Centres d’Excel·lència “Severo Ochoa” de la UAB són el Centre de Recerca en Agrigenómica (CRAG), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i el Barcelona Graduate School of Economics (Barcelona GSE). Les dues Unitats d’Excel·lència “María de Maeztu” són l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i el Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath).