Disserten sobre l'aportació de Jordi Castellanos a l'estudi del modernisme

Jordi Castellanos

Jordi Castellanos, professor del Departament de Filologia Catalana, ens va deixar l'any 2012. El 17 d'octubre, una jornada a la Facultat de Filosofia i Lletres retrà homenatge a Castellanos i aplegarà diversos experts que comentaran la seva aportació a l'estudi del modernisme.

02/10/2017

El 17 d'octubre, el Departament de Filologia Catalana organitza la I Jornada en record de Jordi Castellanos. El propòsit de la commemoració és l'estudi i la revisió del llegat intel·lectual de qui va ser catedràtic de literatura catalana contemporània de la UAB. En aquesta ocasió, el tema de reflexió es centrarà en la seva contribució als estudis del modernisme en el camp de la literatura i de les arts plàstiques.

La jornada es desenvoluparà a la sala d'actes "Frederic Udina" de la Facultat de Filosofia i Lletres a partir de les 10 h. Joan Carbonell, degà de la Facultat, i Daniel Casals, director del Departament, obriran la trobada abans de donar pas a la ponència de Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona, que es titularà "Jordi Castellanos: revisions i visions del modernisme des de la literatura catalana".

Després d'una pausa, a les 11,30 h, dos estudiosos del modernisme, Joan-Lluís Marfany i Alan Yates, debatran a la taula rodona "Hores angleses". Finalment, a les 12,30 h, la bibliotecària Montserrat Gutiérrez presentarà el fons Jordi Castellanos de la Biblioteca d'Humanitats.

Referent en història literària

Jordi Castellanos està considerat com un dels historiadors de la literatura catalana més destacats i més renovadors de les darreres dècades. Va ser un dels principals especialistes en el modernisme i també va estudiar el noucentisme. Es va llicenciar en filologia romànica a la UB i es va doctorar en filologia catalana el 1970 amb la tesi Raimon Casellas i el modernisme, dirigida per Joaquim Molas. Va impartir classes de llengua espanyola i de català a la Universitat de Durham (Regne Unit) i, des de 1988, era catedràtic de literatura catalana contemporània de la UAB.

Va treballar amb la Gran Enciclopèdia Catalana i va estar vinculat a les revistes Els Marges, Recerques, El Pou de les Lletres i Hermeneus, a més de col·laborar amb La Vanguardia, Tele/eXpres, Avui, El Punt i El País. Era membre de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

D'altra banda, el seu compromís polític el va vincular a diferents organitzacions: al Sindicat Democràtic d'Estudiants, al Front Nacional de Catalunya i al Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN).

Més informació: Jornada en record de Jordi Castellanos: Entorn de la transversalitat del moviment modernista

 

Notícies relacionades

Totes les notícies