Sala de premsa Premsa i mitjans

Comunicat de la UAB davant la crisi humanitària de refugiats

LogoUAB
L'Equip de Govern treballa un seguit de propostes, coordinades per la Fundació Autònoma Solidària (FAS), per sumar la UAB al corrent actual de solidaritat amb les persones refugiades i aportar l'expertesa de la Universitat.

14/09/2015

A la Universitat Autònoma de Barcelona, existeix des de fa molts anys la preocupació per la greu situació de les persones refugiades i el paper que pot jugar-hi la universitat. Algunes de les accions que s'han dut a terme, per exemple, han estat la Conferència Internacional de Refugiats de Guerra organitzada a la UAB els dies 9, 10 i 11 d'abril de 2002, les reflexions de la qual es van editar en un llibre, o més recentment  (2012) l'exposició  “Contra viento y marea. Refugiados, historias cercanas que vienen de lejos”, organitzada per Amnistia Internacional de Catalunya amb la col·laboració de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), a la sala d'exposicions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

Però, sens dubte, l'antecedent més rellevant pel seu abast i profunditat és l'experiència de col·laboració de molts i moltes membres de la comunitat universitària en els centres de refugiats a Croàcia i Eslovènia que s'inicià al 1992 i durà 10 anys. Justament, als deu anys de l'aniversari de l'experiència, la Fundació Autònoma Solidària edità el llibre Refugiats als Balcans. Una experiència de solidaritat universitària, de Jordi Tolrà i Luís Marín.

La comunitat universitària de la UAB compta amb personal amb experiència de diferents camps de coneixement relacionat amb els conflictes i la construcció de pau, els territoris, llengües i cultures dels països d'origen i l'atenció i suport terapèutic a persones en situació de crisis i conflicte, com l'Escola de Cultura de Pau o la Unitat de Trauma, Crisis i Conflicte de Barcelona (SiPEP, Facultat de Psicologia).

Des de l'Equip de Govern, estem treballant un seguit de propostes, coordinades per la FAS, per sumar-nos al corrent actual de solidaritat amb les persones refugiades, i aportar aquesta expertesa de la nostra Universitat. Entre les propostes estan:

  1. Posar a disposició de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR-CEAR) habitatges de la Vila Universitària i altres serveis i de la comunitat UAB.
  2. Posar a disposició de la xarxa de ciutats-refugi els serveis especialitzats de la Unitat de Crisi, Trauma i Conflicte de Barcelona.
  3. Promoure accions de divulgació i sensibilització sobre la figura de l'asil, la protecció internacional i la situació de conflicte de Síria.
  4. Avaluar, conjuntament amb l'administració pública responsable de l'acollida de refugiats, estratègies per donar continuïtat als estudis universitaris de les persones refugiades i a l'acollida de professorat universitari sirià.
  5. Crear un programa de voluntariat universitari per acompanyar les persones refugiades acollides.
  6. Coordinar les accions en el marc del sistema públic universitari català i espanyol, mitjançant l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Finalment, informem de la creació d'una Comissió de Seguiment d'aquest projecte per afavorir la màxima implicació de tots els serveis i recursos, així com la seva efectivitat en la resposta a les necessitats de les persones refugiades.


Equip de Govern de la UAB
Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), 14 de setembre de 2015