Sala de premsa Premsa i mitjans

Blanca Vilà assessora la Comissió Europea davant del Tribunal de Luxemburg

Tribunal de Justícia de la Unió Europea
El Tribunal de Justícia de la UE ha dictat que les execucions hipotecàries puguin ser suspeses pel jutge que examina el caràcter abusiu o no de les clàusules. La professora de la UAB Blanca Vilà ha format part de l'equip jurídic assessor que defensava aquesta mesura.

30/07/2014

La professora de la UAB Blanca Vilà ha format part de l'equip jurídic que ha assessorat a la Comissió Europea en contra del procediment d'execució hipotecària espanyol davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que el 17 de juliol va dictar una important resolució segons la qual les execucions hipotecàries poden ara ser suspeses pel Jutge que examina el caràcter abusiu o no de les clàusules. 

La sentència del Tribunal de Luxemburg avala la posició de la Comissió Europea, assessorada, entre d'altres, per la professora de la Facultat de Dret Blanca Vilà en la seva condició d'Expert Nacional.
És previsible que aquesta sentència del Tribunal de Luxemburg afecti de forma immediata i directa a molts procediments d'execució hipotecària ara en curs. Es tracta, per tant, d'una decisió molt rellevant i amb un gran impacte pràctic per a les persones que es troben immerses en procediments d'execució hipotecària i, en conseqüència, enfrontades a la possibilitat d'un desnonament.
 
Blanca Vilà, catedràtica de Dret Internacional Privat,  es trobava en situació d'Expert Nacional destacat en la Comissió Europea fins al mes de juliol. Aquesta figura permet organismes dels estats membres de la Unió, incloses les seves universitats, desplaçar experts que desenvolupen la seva activitat professional per un temps en les institucions europees, que s'aprofiten dels coneixements i capacitats d'aquests experts. Els estats membres i els organismes d'origen d'aquests experts es beneficien, al seu torn, de l'experiència adquirida per aquests experts durant la seva estada i, en conjunt, aquesta figura contribueix a aprofundir en la relació entre institucions nacionals i europees, sent, per tant, un element essencial en la dinàmica de la Unió.
 
El Tribunal de Justícia interpreta el Dret de la UE per garantir que s'apliqui de la mateixa forma en tots els països membres. També resol conflictes legals entre els governs i les institucions de la UE. Els particulars, les empreses i les organitzacions poden acudir també al tribunal si consideren que una institució de la UE ha vulnerat els seus drets.