Sala de premsa

S'acaba el Campus Ítaca 2019

Acte de Cloenda del primer torn del Campus Ítaca

Del 25 de juny al 12 de juliol, la Fundació Autònoma Solidària ha organitzat el Campus Ítaca, una iniciativa que vol incentivar estudiants de tercer d'ESO a continuar amb la seva etapa formativa després de la secundària. Des de la primera edició, ja hi han participat més de 5.000 alumnes.

04/07/2019

Del 25 de juny al 12 de juliol, ha tingut lloc el Campus Ítaca, un programa socioeducatiu organitzat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i la Facultat de Ciències de l’Educació amb el finançament de Banco Santander, a través de Santander Universidades, i amb el suport del Consell Social de la UAB, que consisteix en una estada a la universitat adreçada a alumnes de tercer d'ESO. Enguany hi han participat un total de 398 alumnes de 80 centres diferents repartits en dos torns.

Durant l’estada, l’alumnat ha realitzt una sèrie d’activitats lúdiques i educatives que els permeten fer un tast de diferents disciplines acadèmiques i que tenen com a objectiu incentivar-los a continuar la seva formació un cop finalitzada l’etapa obligatòria. El Campus Ítaca, alhora, els fa partícips d’un espai de convivència entre joves d’entorns socials diversos amb el català com a vehicle de comunicació. Al Campus Ítaca, els i les alumnes participen repartits en grups d'uns dotze integrants i són acompanyats per monitors. Les activitats, organitzades pel professorat de la UAB, van des de gimcanes fins a debats.

Enguany, participen en el Campus Ítaca estudiants procedents de centres de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Berga, Caldes de Montbui, Canovelles, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Esparraguera, Gironella, La Garriga, L'Ametlla del Vallès, Martorell, Moià, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Puig-Reig, Ripollet i Rubí.

Les fotografies del Campus Ítaca, les trobeu en aquest apartat del web.

Més de cinc mil participants
Des de la primera edició, el 2004, més de 5.000 joves han participat al Campus Ítaca, que ha comptat des del principi amb el suport de Banco Santander a través de Santander Universidades. Els joves seleccionats per participar-hi comparteixen un perfil semblant: una situació econòmica familiar complicada que pot propiciar la priorització de l'entrada al mercat laboral per davant de la continuïtat dels estudis, la necessitat de referents adults que promoguin l'accés a l'educació postobligatòria i una actitud positiva vers l'estudi.

D'altra banda, totes dues institucions programen les beques salari Ítaca-Banco Santander, ajuts que tenen com a objectiu que els estudiants puguin accedir a una formació superior independentment dels recursos econòmics del seu entorn familiar. De cara al curs 2019-2020, es convoquen dotze beques salari.

Actes de cloenda
Els dies 3 i 12 de juliol van tenir lloc els actes de cloenda que es duen a terme de manera simultània al Rectorat i a la Facultat de Filosofia i Lletres. Es reuneixen estudiants participants i les seves famílies i les responsables dels instituts parcipants. L'acte serveix perquè l'alumnat mostri els resultats dels projectes que han treballat. 

L'acte de cloenda del dia 3 de juliol a la sala d'actes del Rectorat, va ser presidit per la rectora de la UAB, Margarita Arboix; la directora de Santander Universitats i Universia Espanya, Susana García; i el director de la FAS, Jordi Prat. D'altra banda, a l'auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres, van intervenir el vicerector de Programació Acadèmica i Qualitat, Josep Ros; el vocal del Consell Social de la UAB, Mario García; i la coordinadora del Campus Ítaca, Elsa Espinosa. La cloenda del segon torn es va dur a terme el 12 de juliol. Al Rectorat, Màrius Martínez, vicerector de Relacions Internacionals; Tània Nadal, vicepresidenta del Consell Social de la UAB; i Marta Neila, representant de la FAS, van presidir i conduir l'acte. A l'auditori de Lletres, les persones encarregades de presentar-lo van ser Carlos Eliseo Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura; Anna Marbà, vicedegana d’Estudis de la Facultat de CC de l’Educació; i Elsa Espinosa, coordinadora del Campus Ítaca.