Jornades de Debat

Presentació

15 i 16 de Novembre de 2018


Dijous 15 de Novembre. Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. (Cerdanyola del Vallès)

Programa del 15 de novembre

Divendres 16 de Novembre: "El patrimoni vitivinícola del Vallès. Actualitat i perspectives de futur". Lloc: Masia la Muntada (Sant Llorenç de Savall)

Programa del 16 de novembre

Inscripció a les jornades





Presentació

El 2018 és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i l’Any Català del Turisme Cultural, així com el de la celebració del 50è aniversari de la creació de la Universitat Autònoma de Barcelona, una institució pública i capdavantera que impulsa l’Observatori del Turisme i el Patrimoni, una xarxa de recerca i innovació formada per grups d’investigació de la UAB i l’Esfera UAB, com ara l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera.

En aquest marc tan propici s’ha desenvolupat la proposta que us presentem: les Jornades d’Enoturisme i Patrimoni Cultural a Catalunya, des de la UAB i en col·laboració amb diverses entitats, cellers i empreses del sector. A través de presentacions per part d’experts, de la perspectiva de l’administració pública i del testimoni d’empreses i projectes de recerca o difusió, les jornades tenen com a objectiu visibilitzar la relació existent entre enoturisme i patrimoni cultural.

El patrimoni cultural tangible i intangible caracteritza cadascun dels diferents paisatges vitícoles, les zones de producció, les denominacions d'origen i els seus vins, i és element essencial a l’hora d’assolir la diferenciació i la qualitat en el producte enoturístic que ofereix Catalunya. Des dels àmbits de la viticultura, l’arqueologia, la història, la innovació o la recuperació de la memòria històrica i del paisatge, entre d’altres, es treballa en la valorització del patrimoni cultural i la seva inclusió en el discurs enoturístic. Aquestes disciplines donen forma al programa de les jornades, que en l’aspecte territorial cedeix protagonisme al Vallès com a destinació enoturística, tant per la localització geogràfica de la nostra universitat, com per la bona feina de la comarca per posar en valor la seva tradició vitivinícola i patrimonial.


La UAB i el vi

La vinculació del món de la viticultura i la vinicultura amb la Universitat Autònoma de Barcelona es manifesta a través de diferents treballs i projectes, també a nivell europeu, en els àmbits del turisme, el reciclatge i l’alimentació, entre d’altres.

La UAB va ser pionera en organitzar el 2016 el Workshop de Co-creació i d’Innovació Universitat-Empresa, en el marc del 8è Congrés Internacional d’Enoturisme, -per crear un punt de trobada entre la recerca i l’empresa del sector enoturístic-, ofereix un curs en Enoturisme i compta amb grups de recerca que treballen en la valorització patrimonial de Denominacions d’Origen, bodegues i cellers arreu de Catalunya. A més, la Universitat té una gran capacitat per aportar valor patrimonial a les zones productores, i es troba situada entre 3 de les grans Denominacions d’Origen del país: DO Pla de Bages, DO Penedès i DO Alella. Característiques que la fan especialment adient, juntament amb l’actual voluntat política a nivell català de promoure l’enoturisme com una font de desenvolupament territorial i de cohesió social de zones poc desenvolupades, com a impulsora d’unes jornades que volen contribuir a enfortir els vincles amb el territori i amb un sector emergent de l’economia catalana que hi està molt relacionat.


Organitza: