Presentació

A partir del curs 2017-2018, els estudiants de la UAB tenen l'opció d'obtenir una doble titulació, el grau en Microbiologia de la UAB i el Bachelor in Sciences, Major in Cellular, Molecular and Microbial Biology de la Thompson Rivers University (TRU) del Canadà, cursant un dels quatre cursos a la TRU. S'ofereixen 2 places i la selecció es fa per l'expedient acadèmic i el nivell d'anglès.

El Grau en Microbiologia respon al desenvolupament creixent d’aquest àmbit de recerca i a les seves importants aplicacions en agricultura, salut, medi ambient, biotecnologia i enginyeria. Els microorganismes són responsables del deteriorament dels aliments però també els aprofitem per produir aliments, medicines, productes químics, vitamines i enzims; així com per fer tractament de residus i depuració d’aigües. Només s’ha identificat l’1% de la biodiversitat microbiana, i la seva ràpida evolució fa que emergeixin nous patògens i que apareguin ràpidament nous microorganismes resistents als antibiòtics.

Els estudis pretenen respondre a la demanda de professionals de la microbiologia que ja existeix en els àmbits de la salut i en sectors industrials molt diversos, com les indústries agroalimentària, farmacèutica, biotecnològica, mediambiental i de diagnòstic. Estan orientats a formar professionals amb una visió amplia i actualitzada dels microorganismes, integrant els coneixements actuals sobre la seva estructura, genètica, fisiologia, metabolisme, ecologia i diversitat, per tal de comprendre el seu paper en la transformació del nostre planeta, en les seves relacions amb altres éssers vius i en el desenvolupament de la nostra societat, amb l’objectiu de generar nous coneixements i aplicacions microbianes.

Tot i que a Espanya no existeix el grau en Microbiologia, hi ha nombrosos referents externs oferts, per exemple, per les universitats de Glasgow, Leeds, Liverpool i Nottingham, al Regne Unit (RU), la Universitat París Diderot Paris 7 (França), o la Universitat de Califòrnia Berkeley (EUA), entre moltes d’altres.
 

Perfil de l’estudiant

El grau s'adreça a estudiants amb interès per conèixer els microorganismes, estudiar-ne la biologia i descobrir quines són les seves relacions amb els altres organismes i com afecten les nostres vides i el nostre planeta.
També s'adreça a estudiants amb un interès professional en l'àmbit de la recerca bàsica o en el món de les indústries agroalimentària, farmacèutica, mediambiental, de diagnòstic i en el món sanitari (humà, animal i vegetal), tant en el seu vessant de producció i anàlisi com en el d'investigació i desenvolupament relacionats amb la microbiologia.
És molt recomanable tenir un bon nivell de biologia i haver cursat al batxillerat les assignatures de matemàtiques, física i química. També, es recomana tenir coneixements d'anglès.

Sortides professionals

Un microbiòleg/loga és un/a científic/a que estudia la biologia dels microorganismes, les seves interaccions amb l'espècie humana, amb altres éssers vius i amb el medi ambient, així com les aplicacions dels microorganismes.
La microbiologia abasta diferents àmbits, des de la fisiologia microbiana fins a la microbiologia ambiental, o la virologia i la microbiologia clínica.

Les tasques que estan capacitats per fer els professionals de la microbiologia són extraordinàriament diverses, tot seguit se'n relacionen algunes per sectors:

  • Salut humana: aïllar i identificar microbis patògens en aigües, aliments, etc.
  • Sector mediambiental: analitzar la diversitat microbiana de qualsevol ambient natural, analitzar la contaminació ambiental i la qualitat de les aigües, etc.
  • Sector agroalimentari: estudiar el paper beneficiós dels microorganismes que intervenen en l'elaboració d'aliments. Participació en l'elaboració de nous productes alimentaris i d'aliments funcionals, etc.
  • Sector industrial: modificar i millorar genèticament els microorganismes d'interès industrial, controlar les fermentacions industrials, etc.
  • Sector d'ensenyament.
  • Recerca bàsica, desenvolupament i innovació.

Coordinador i equip de coordinació

Fes clic en el següent enllaç per saber quins són els coordinadors de les titulacions que s'imparteixen a la facultat.

 Coordinadors de Titulació

Professorat

Consulta el llistat de professors

Avaluació

La metodologia dels crèdits ECTS implica una avaluació continuada en la qual es valora tota la feina de l'estudiant.

Horaris

Horaris (provisionals) curs 2018/2019

Primer: Primer semestre  /  Segon semestre 

 Segon: Primer semestre  / Segon semestre 

Tercer: Primer semestre  / Segon semestre 

Quart: Primer semestre  / Segon semestre         Assignatures amb limitació de places


Aules Docència Primer Semestre

Aules Docència Segon Semestre

Aules Avaluacions Primer Semestre

Aules Avaluacions Segon Semestre

Calendari acadèmic

Calendari Acadèmic

Recursos d'aprenentatge

Recursos d'aprenentatge

Facultat de Biociències
https://www.uab.cat/biociencies/
Campus de Bellaterra
Codi de preinscripció: 21050
65 places
Nombre de crèdits: 240
Durada: 4 anys
Idioma: Català, castellà i anglès.
Preu per crèdit: 35,77 euros
Presencial.
Període lectiu: Semestral.
Règim d’estudi: Dedicació a temps complet. Possibilitat de règim a temps parcial. 
Títol que s'obté: graduat/da en Microbiologia
Biociències

Si tens dubtes o vols més informació pots omplir el formulari següent: *Camps obligatoris

Un cop enviat el formulari, rebràs un correu de confirmació de la teva petició