Sònia Vilaltella: ‘’Comptem amb gent molt interessada a poder continuar la feina, que són els pares i les mares’’
Entrevista a la professora Sònia Vilaltella, del departament de Psicologia Clínica i de la Salut. Psicòloga i logopeda, Vilaltella és la Directora General de Pyramid Educational Consultants i directora del Centre Quian per a l’atenció al desenvolupament.
27/05/2020
En aquell moment el que es necessitava era que els i les professionals sanitaris tinguessin eines per poder rebre aquesta població i no perdéssin temps buscant aquest suports.
Sònia Vilaltella compta amb una àmplia experiència en la intervenció en trastorns comunicatius i conductuals en persones amb autisme i síndromes genètics i va contribuir a l’elaboració d’una Guia Pràctica per a l’atenció a la diversitat en la COVID-19 per al personal sanitari i les famílies en forma de tríptic.
De quina manera creus que ha afectat la crisi actual a l’atenció a les persones amb dificultats cognitives i/o comunicatives?
La proposta del tríptic va venir perquè jo col·laboro amb Sant Joan de Déu amb la unitat UnimTEA i vam estar pensant idees durant la primera setmana per donar suport a tota una població que de cop veia interromput el seu dia a dia. Són persones que tenen autisme, que necessiten una rutina i que depenen molt de tots els suports que tenen, com els diferents tipus d’intervencions o assistències a centres.
S’han de desplegar un munt d’eines per anticipar què farem quan aquestes persones vagin als centres mèdics, hi ha tot aquest suport que es va veure tallat de cop amb la crisi sanitària, així que vam estar pensant què podíem fer per donar un cop de mà a tota aquesta gent, pensant en les seves necessitats
En aquell moment el que es necessitava era que els i les professionals sanitaris tinguessin eines per poder rebre aquesta població i no perdéssin temps buscant aquest suports. Són coses que vam intentar oferir abans que manifestessin el problema.
La Guia ha rebut una resposta positiva?
Al principi la vam enviar als principals centres sanitaris amb els quals teníem contacte i des de Pyramid la vam divulgar també en anglès. Tothom ens va felicitar i els hi va semblar una gran idea. No sabem quin és el ressò exacte, però hi ha demanda, des de diversos indrets, tant de Catalunya, com d’Espanya, com dels Estats Units.
És una cosa molt concreta, quan les famílies van al metge amb el nen o la nena intentem que tinguin l’eina, que el metge tingui l’eina, així que vam intentar fer una guia que pogués abastar totes aquestes necessitats.
Les rutines de les persones amb dificultats cognitives s’han vist afectades pel confinament. Podríem dir que ara tenen més necessitats que mai?
No han d’estar necessàriament pitjor, estem fent el seguiment de diversos casos, n’hi ha que estan millor, n’hi ha que estan pitjor...
Ara haurem de treballar la tornada a l’escola de les persones que estan millor. Són persones que requereixen molta atenció individualitzada, i quan la població està mirant cap a un altre problema perquè està succeint una cosa que en la jerarquia de problemes és molt més greu, s’han abandonat moltes d’aquestes necessitats del dia a dia i s’ha deixat a les famílies sense aquests suports de l’escola, de les teràpies, etc... Hem intentat donar eines perquè no estiguessin en soledat en aquesta situació.
Com va el seguiment en línia dels pacients?
Va bé. Al principi vam tenir una mica de por perquè no sabíem si seria viable o no. Però al final vam desplegar un seguit d’estratègies en línia perquè es pogués fer la feina. Comptem amb gent molt interessada a poder continuar, que són els pares i les mares, i això va resultar clau perquè funcionés.
Hem pogut fer un seguiment molt exhaustiu dels diversos casos, hi ha alguns en els quals hem intervingut més degut als problemes de conducta derivats del confinament o de les necessitats del moment, i molts dels quals han resultat sorprenentment positius.
Estem treballant en un entorn molt controlat que ens permet jugar amb moltes variables, que en el dia a dia, són més difícils de controlar. Els pares i les mares s’han centrat en els aspectes que els demanem i podem copsar exactament els resultats.
Les psicòlogues i logopedes del Centre, entre elles la Paula Resina cocreadora del tríptic i professora també del Grau en Logopèdia de la UAB, han estat també molt creatives a l’hora de crear els materials perquè es puguin treballar a distància i seguim, de fet, amb demanda.
Ara hem començat a fer les previsions de la desescalada trucant les famílies que es troben més properes al centre per començar a veure-les amb cita prèvia, però hi ha algunes que ens diuen que estan encantades amb la versió en línia i que seguirien per un temps amb aquesta via...
O sigui que són notícies molt positives!