Propostes participatives per a un ecosistema sostenible d'aigua-alimentació-energia en el mediterrani

Persona treballant en un cultiu de cireres

El projecte europeu NEX-LABS que lidera la UAB ha llançat diverses propostes participatives per establir una cooperació transfronterera entre start-up, incubadores i acceleradores d'Itàlia, el Líban, Tunísia, Xipre, Espanya, Egipte i Jordània. L'objectiu del projecte és afavorir el creixement de la innovació i l'emprenedoria a la regió mediterrània i avançar cap a un ecosistema sostenible dels sectors relacionats amb l'aigua, l'energia i l'alimentació.

16/05/2023

Des de fa tres anys, el consorci del projecte NEX-LABS, finançat per la Unió Europea en el marc del programa ENI CBC Med i liderat pel Centre Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) de la UAB, treballa per avançar cap a un ecosistema sostenible en els sectors de l'aigua, l'energia i l'alimentació (WEF, per les sigles en anglès), a la regió mediterrània. Un dels seus objectius és crear una xarxa de laboratoris d'innovació als països participants per proporcionar suport, formació i tutoria a joves emprenedors i facilitar l'intercanvi de coneixements, experiència i bones pràctiques amb les empreses ja establertes per fomentar-hi el creixement i el desenvolupament econòmic.

Ara, el consorci ha anunciat un ampli ventall d'oportunitats per als innovadors interessats a participar-hi. En destaquen dues convocatòries, obertes a investigadors i empresaris: un programa de generació d’idees obert a la participació de fins a trenta persones i diverses ajudes a la innovació per a emprenedors i pimes amb seu als països membres del projecte. A més, ha llançat una convocatòria de tres ajudes addicionals dedicades a l'ecosistema libanès: per a start-up i pimes, per a assajos d'empreses incipients i per a la comercialització de propostes d'acadèmics i estudiants.

El projecte NEX-LABS ha establert ja dos NEXUS Driven Open Living Labs (NDOLLs) al Líban i Jordània, que reuneixen científics, indústries, societat i comunitats empresarials per col·laborar, innovar i cocrear el futur del sector WEF. El primer es troba al campus de ciències i tecnologia Dekwaneh de la Universitat Saint Joseph de Beirut, mentre que el de Jordània està allotjat a la incubadora iPARK d’Aqaba.

A més, el projecte ja ha seleccionat vint candidats entre els cent aspirants per a les seves ajudes a la mobilitat d'innovadors mediterranis, que participaran en dues missions de recerca: a Itàlia aquest mes de maig i a Espanya al juliol. Els participants es reuniran amb diferents clústers dels països socis mediterranis per intercanviar coneixement sobre bones pràctiques, identificar oportunitats de cooperació transfronterera i explorar potencials associacions estratègiques.

Més informació sobre el projecte NEX-LABS

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Reducció de les desigualtats
  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Energia neta i assequible