Pau Garcia Sanchez, seleccionat per la fundació ExE

Cartell que anuncia l'entrevista a Pau Garcia Sanchez

L’alumne del grau de Relacions Internacionals Pau Garcia Sanchez ha estat seleccionat per cursar el màster de secundària per la fundació Empieza por Educar (ExE). Amb la beca, podrà estudiar dos anys i fer un període de pràctiques en centres educatius amb l’objectiu d’aconseguir la igualtat d’oportunitats entre joves.

12/04/2023

Qui és en Pau Garcia Sanchez?

Soc el Pau Garcia Sanchez i estudio l’últim curs del grau de Relacions Internacionals a la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia.

Sempre he estat molt relacionat amb la formació en el lleure, he estat monitor d’anglès, de cau i d’skateboarding durant molts anys i ho relaciono molt amb el tema de l’educació. Ensenyar una pràctica esportiva de la millor manera possible també és introduir elements pedagògics.

He participat en diversos col·lectius: el cau, l'assemblea de joves del poble, models de Nacions Unides de la UAB (UABMUN) i he col·laborat amb UNANIMUN.

A què et vols dedicar?

Estic molt interessat en l'educació. És veritat que ser professor és ser molt directe perquè tot el que fas s’aplica a una aula amb alumnes, però és el pas previ cap al meu objectiu final: treballar pel departament d'educació fent anàlisi de polítiques públiques d'educació. Tanmateix, penso que el treball a l’aula és superimportant per analitzar més directament l’alumnat. Després, m’agradaria anar a uns màxims i en comptes d'involucrar 30 alumnes fer-ho amb 10.000. Idealment, aquest és l’objectiu.

En què consisteix el programa Empieza por Educar?

Definiria Empieza por Educar com un programa que remarca el fet de voler lluitar contra la desigualtat educativa, és a dir, molt a favor d’aconseguir la igualtat d’oportunitats entre els joves.

Quina beca has obtingut?

He guanyat un programa formatiu de la fundació de dos anys. Hi ha diverses modalitats. En el meu cas, com que no tinc el màster del professorat, a part de fer-me formacions docents i un mentoratge, m’ajuden amb la subvenció del màster del professorat. Encara no sé el centre, però el cursaré a una universitat a distància.

Tindré un acompanyament continu per un tutor que m’acompanyarà en aquests dos anys mentre jo estic fent el màster i les pràctiques a un centre educatiu d’alta complexitat, amb joves de classe socioeconòmica baixa i diversitat ètnica.

Alhora, rebo formacions d’altres professionals en l’àmbit de l’educació que se sumen a aquest programa. A més, a l’estiu es fa un campus d’un mes a Madrid on rebre més formacions i farem pràctiques en centres educatius.

La beca, encara que subvenciona el màster, requereix esforç i el suport econòmic de la família perquè gairebé no hi ha temps a compaginar-ho amb una feina.

"Espero poder connectar amb molta gent relacionada amb l’àmbit educatiu".

Com ha estat el procés de selecció?

Vaig conèixer el programa a través d’una notícia al web de la facultat i vaig fer un registre. Un cop feta la sol·licitud, passes el primer cribratge, que es basa a complir uns requisits mínims. Tot seguit, has de fer un simulacre d’una classe de sis minuts.

En el meu cas, vaig imaginar com si estiguéssim a una classe de geografia de tercer d’ESO i vaig introduir les institucions de les Nacions Unides.

A partir d'aquí, si passes de fase, fas un petit test i unes entrevistes finals.

"Vaig conèixer el programa a través d’una notícia al web de la facultat".

Què et va motivar per apuntar-t’hi?

Em motiven eines que dona el programa per desenvolupar-se com a professional. Estic a punt d’acabar el grau i encara que veus diverses sortides professionals, vols complementar el grau amb alguna cosa més pràctica. Vaig veure que anar cap al màster del professorat era una bona sortida.

La Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia també té un màster que m’interessa molt i potser el faré quan acabi el de professorat. El de la UAB es diu University Master's Degree in GLOBED - Erasmus Mundus in Education Policies for Global Development.

A més, és un programa que, tot i el cribratge exigent, possibilita la selecció d’alumnes encara que no hagin acabat el grau i encara que no hagis estudiat alguna cosa relacionada amb educació.

L’important és la teva voluntat de canvi social, que vegin que lluites a favor de la igualtat educativa. Encara que no sigui directament des de l'educació, per exemple, participant en col·lectius socials.

Per què creus que és important generar canvis educatius?

Crec que és molt rellevant generar canvis educatius perquè la societat avança i el sistema educatiu ha de saber acompanyar. Evidentment, s’ha de formar com s’ha fet tota la vida, però introduint petits canvis perquè els joves puguin tenir un acompanyament més familiar i sentir que allò que fan té sentit. Cal innovar per atraure l’interès dels joves. No obstant això, ja s’han fet canvis.

Quins canvis s’han fet en els darrers anys?

No ho he analitzat gaire, però sí que hi ha hagut canvis. S’han introduït assignatures noves, més específiques, han canviat el currículum, etcètera.

Soc defensor que el món avanci cap a una tecnologia “x” però és important mantenir-nos ferms en les assignatures pràctiques. No cal anar sempre cap a la tecnologia. Per exemple, assignatures com filosofia no les trauria mai. Evidentment, però, s’ha de canviar la forma d’ensenyar-la perquè els infants s’enganxin.

Què esperes de la teva beca?

Formar-me com a docent en l’àmbit educatiu. Espero poder connectar amb molta gent relacionada amb l’àmbit educatiu. Hi ha una xarxa d’alumnis i em fa il·lusió participar en un futur en aquesta xarxa. Així, pots contactar amb persones amb els mateixos objectius. També és molt interessant fer el mateix programa amb persones que venen de graus diferents. Per tenir la beca pots haver cursat qualsevol grau i això ajuda a ser divers i transversal.